![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-10-2018
Model: Fusion USA
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2020
|
Cześć,
w moim aucie które świeżo nabyłem coś dziwnie buczy i nie potrafię zdiagnozować co to moze być dokładnie. - dźwięk nie jest jednostajny tylko taki pulsujący/sinusoidalny/cykliczny - mniej więcej 2 cykle na sekundę - słyszę przy prędkościach 80-100km/h, potem powyżej 120km/h jest bardzo słyszalny, a nawet powiedziałbym że powyżej 120 jest "podwójny" - tak jakby dwie rzeczy na raz buczały i to się pokrywa. - na 90% jest to z przodu - jak odchylę głowe za fotel to nie słychać i to samo mówił moj tata który jechał z tyłu - raczej słychać to od strony kierowcy - nic nie czuję na kierownicy - kierownica nie bije ani nie trzesie - auto jedzie prosto ma świeżo zrobioną geometrię - opony nowe michelin i świezo wyważone i prostowane felgi (koła były wyważane 2 razy i nic sie nie zmieniło) - buczenie opon dobrze znam bo w innym aucie mam głośne zimówki i to jest zupełnie inny dźwięk jednostajny - wszystkie tarcze nowe - na starych było to samo - hałas nie jest zależny od biegu na którym jadę - hałas pulsuje trochę szybciej jak przyspieszam Auto ma 2.0 ecoboosta z 4x4. Rocznik 2019 z automatem 6 biegów. Przebieg 63kkm. Mój pomysł jest taki, że prawdopodobnie źródłem hałasu jest jedno lub oba łożyska z przodu które wpadają w jakiś dziwny rezonans przy większych prędkościach. Dodatkowo chce podkreślić ze stare tarcze bardzo mocno biły i nie wiem jak długo ktoś na nich jeździł, więc może wytłukł łożyska/piasty. Niestety nie wiem jak to potwierdzić bez wymiany obu piast na nowe :/ Inne pomysły jakie mam to może buczy coś w skrzyni biegów, ale wydaje mi się że jest to mało prawdopodobne, bo auto ma mały przebieg, olej w skrzyni planuję wymieniać w ciągu miesiąca. Ogólnie skrzynia chodzi dobrze i raczej nie szarpie - czasem tylko na zimnym albo jak nagle dodam gazu. Myslałem że może jakiś dyfer czy mechanizm 4x4 ale tutaj chyba bym czuł jakieś wibracje i wał raczej kręci się szybciej niz 2 obroty na sekundę przy prędkości 80kmh. Nie wiem jakie dźwięki wydaje krzywa półoś ale to bym wykluczył bo nie czuć żadnych wibracji nawet przy szybkiej jeździe. Czy macie inne pomysły, albo rady jak to można sprawdzić? |
|
|
|