![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1,0 Ecoboost 125
Rocznik: 2018
|
Witam,
sądziłem, że sprawę włączającej sie kontrolki AIRBAG mam załatwioną ale jednak nie. Ostatnio zrobiłem troche kilometrów trasami z kostka brukową (wytrzęsło Foczke) i kontrolka powróciła. Jak delikatnie uderzę w okolicę schowka ręką to po ponownym odlapeniu silnika nie świeci przez kilka dni, a potem wraca. Komp mi podpowiada - przerwa w obwodzie poduszki pasażera. Teraz pytanko, gdzie leca przewody od wtyczki poduszki powietrznej pasażera? Może na nich jest jakaś przerwa. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Albo może brak Ci poduszki a masz zamiast niej rezystor? Wszystko do sprawdzenia po wyjęciu schowka po stronie pasażera i wiązka i sama poduszka jest nad schowkiem.
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Biegną do sterownika SRS, który jest pod tunelem środkowym koło hamulca ręcznego.
To, że jest obudowa poduszki to normalne. Wtyczka z kablami też zwykle jest. Wtyczka pewnie siedzi w poduszce? Wtyczka ma zatrzaski i nie powinna dać łatwo się odłączyć. BTW - rezystor zwykle wkładają do wtyczki właśnie...
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
No obudowa poduszki jest, taki trzonek z obudowy wystaje i do niego podpięta jest wtyczka. Wszystko wygląda normalnie, nic podejrzanego. A jak wogóle sprawdzić czy tam jest poduszka? Jest na to jakiś łatwy sposób? |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Focus Kombi Mk2 Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007
|
Bez odkręcenia raczej ciężko to stwierdzić, ale łatwiej od elektrycznej. Jeżeli wyjmiesz wtyczkę z poduszki powinien zapalić się błąd. Jak nie zapali to... szukamy rezystora.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Ciągle w tym aucie coś wychodzi :-( |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Ja już do swojej żołtej kontrolki poduszki się tak przyzwyczaiłem, że nie zwracam uwagi. Częściej świeci niż nie świeci, ale kwestia poprzesuwania fotelu kierowcy i potrafi zgasnąć. Ostatnio któryś mądry mechanik ściągnął 200 zł ze mnie żeby "zrobić wszystkie kable" a na koniec mi powiedział że mam jeszcze napinacz pasów do wymiany.
Kiedyś sam chyba sobie to naprawię... pewnie przed kolejnym przeglądem |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Mk2 kombi
Silnik: 1.6 115 KM
Rocznik: 2008
|
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Focusa kombi z 2008 roku wersja titanum 1.6 115 km. Ostatnio jechałem jako pasażer i miałem problem z zapięciem pasa. Gdy już go zapiąłem w dalszym ciągu pojawiał się komunikat o nie zapiętym pasie, ale gdy poruszyłem metalową klamrą komunikat zniknął. Sprawdziłem, że napinacze raczej nie są wystrzelone (chyba że się myslę i powiecie jaka powinna być długość zapięcia przed wystrzeleniem), a wszystkie kable pod fotelem podłączone. Czy macie jakieś pomysły odnoście owej "usterki". Przejrzałem forum, i jakoś nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. pozdrawiam Łukasz. |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Focus II FL Kombi, Focus II Kombi
Silnik: 2.0 tdci/136, 1.6 tdci/110
Rocznik: 2008, 2007