![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kris
Model: Mondeo MK5 Kombi
Silnik: 2,0 203km
Rocznik: 2016
|
Witam
Mam nadzieję, że wspomożecie mnie swoją wiedzą i doświadczeniem oraz zachęcicie jeszcze bardziej do zakupu nowego Focusa ST 2, lub całkowicie odradzicie. Jedyne doświadczenia jakie mam z Fordem, jest mój stary Focus MK2 1.6 tdci 2007r. Odsprzedałem bratu, który przy 250 000km, musiał niestety zrobić kapitalkę silnika. Faktem jest, że w momencie mojego zakupu, autko miało nalatane ponad 200k, więc nie wiadomo na ile dbał o nie poprzedni właściciel w DE. Jednak jakby nie było, wspomnienia po Fordzie są nie najlepsze. Obecnie latam Audi A4 B7 3,0 tdi – po programie 285km. Autko swoje wady ma, ale przyjemności z jazdy daje całkiem sporo. 300k na liczniku całkiem blisko, więc rozglądam się za czymś nowym, tak aby mieć trochę więcej spokoju ducha z wszelkimi usterkami. Rozważane opcje (dla rodziny 2+2), tylko kombi i silniki benzynowe: Focus ST 2 kombi 2,0 – 250km Honda Accord 2,4 vtec - 201km Subaru Levorg 1,6 - 170km Seat Leon Cupra 2,0 - 265km Mazda 6 2,5 - 192km No I tak: Honda pewnie najpewniejsza jeżeli chodzi o wytrzymałość silnika, jednak model wycofywany z Europy no i konstrukcja już trochę stara, wszak to model chyba z 2008 roku. Tak więc trochę na minus. Do tego wiadomo jak to vtec, żeby poszaleć to trzeba mocno kręcić. Cenowo też trochę za dużo. Subaru raczej odrzucam ze względu na brak salonu i serwisu w woj. Opolskim. Poza tym, skrzynia bezstopniowa, której nie do końca jestem pewien, do tego trochę mało mocy. Leon bardzo fajnie wygląda i jeździ, ale kolega pracuje z serwisie VW, Seat, Audi i całkowicie odradza zakup jakiegokolwiek silnika TSI/TFSI. Mazda jest najbliżej Focusa, jednak silnik 192km jest tylko w najwyższej wersji wyposażenia, i kosztuje ponad 140k, do tego tylko automat. Jeździ płynnie, ale dynamika nie taka jakiej bym oczekiwał. Za to świetne wyposażenie. Liczę, że pomożecie mi z wyborem, albo przynajmniej wyrazicie swoją opinię. Z góry dziękuję za każą uwagę. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010
|
Jak Mazda 6 2.5 za słaba to poszukaj Mazdy 6 MPS - 270KM i napęd na 4 łapy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do Seata to auta ładne ale strasznie małe w środku i bardzo mało wygodne, przynajmniej dla mnie.
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kris
Model: Mondeo MK5 Kombi
Silnik: 2,0 203km
Rocznik: 2016
|
Na chwilę obecną chodzi mi o auto nowe, więc MPS niestety niedostępny.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Radosław
Model: Ford Focus MK I GHIA
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: XII.2000
|
Co do foki to zapytaj na forum Focus Klub PolskaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-10-2015
Model: Ford Focus
Silnik: 150KM
Rocznik: 2015
|
Jeśli sam miałbym kupować samochód rodzinny to przede wszystkim kierowałbym sie pierw funkcjonalnością samochodu a nie ile KM ma pod maska itp. Moj schemat wyboru bylby:
- estetyka samochodu czyli wziąłbym wszystkie marki i zaczalbym je sortowac, - wytrzymałość silnika itp / eksploatacja czyli wiadomo mniej wiecej o co chodzi (sam wspomniales TFSI ze nie) - wyposazenie czyli must have w samochodzie. NAJWAZNIEJSZA rzecza u mnie byliby pasażerowie czyli komfort siedzenia z przodu i Z TYLU (nie moze byc tak ze miejsca na nogi jest malo przy kombiaku (patrz m.in. audi b4 b8 a np. jakis hatchback - tak wiem inne segemnty ale chodzi mi tu o ten detal). I dalsze wyposazenie co chcialbys miec - porownac i kupic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Takie pytanie: samochod rodzinny to na co az tyle koni pod maska? : O |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-07-2015
Model: FF mk2 ---> C-Max
Silnik: 1,8 Duratec He ---> 1,6 EB (182 KM)
Rocznik: 2007 / 2011
|
|
|
|
|