![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: S-max
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006
|
Witam. Niedawno kupiłem s-maxa i doprowadzam go do ładu. Nie mogę poradzić sobie z dymieniem. Jest nowa turbina, zregenerowane 4 wtryski , zlokalizowana i usunięta nieszczelność intercoolera. Dymi kiedy się rozgrzeje. Nie wiem co się dzieje.
Ostatnio edytowane przez qbuss1 ; 06-09-2014 o 16:45 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Albo za dużo paliwa dostaje do cylindrów, albo za mało powietrza.
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Cezary
Model: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1,9 cdti
Rocznik: 2008
|
Parę tematów o dymieniu było, poszukaj może znajdziesz podobieństwa. Masz dpf? Czy jak wymieniali turbine oczyszczony był układ dolotowy? Pytanie jak zawsze ile tego dymu? Wylądowalem kiedyś w aso, mechanik wjechał na warsztat, ja za auto widzę dym, a mechanik, niestwierdzono nadmiernego dymienia.
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-07-2008
Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017
|
może to sprawka EGR-u , zaślepić nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
DPFu nie mam, dymienie jest bardzo duże nawet jak standardy Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Przy montażu turbiny wszystko było czyszczone.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-07-2012
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Ja mam podobny problem. Na starcie nie dym ale przyjeździe na obrotach 1500-2000 po mocnym dodaniu gazu dymi. Niestety w dzień tego nie widać ale w nocy wszyscy któzy za mną jadą zwalniają. Jaki może być problem? Auto w aso serwisowane. Nic nie wykryli.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Na temat dymienia diesli jest tak dużo napisane ma forum, że można by parę książek napisać. I co ciekawe, każdy ma swoją teorię. Napiszę coś i ja od siebie, na temat dymienia na czarno przez samochody, z obserwcji i długoletniego doświadczenia w jeżdzie osobowymi i głównie ciężarowymi dieslami.
Dymienie na czarno zaczyna się wtedy w samochodach, gdy już trochę przejechały, mają już wyrobienia tłoków, pierścieni gładzi cylindrowej wtryskiwaczy itd. Aby uzyskać moc, przy już niższych parametrach silnika, kierowca naciska bardziej pedał gazu, daje większą dawkę paliwa, która nie może być dobrze spalona w cylindrze, bo jest za mało powietrza, ciśnienie sprężania już nie takie jak w nowym. W nowym samochodzie, jazda z taka samą szybkością jak i w mocno wypracowanym silniku, wymaga w nowym tylko dotykanie pedału gazu, a w zużytym mocne deptanie. Jedyna rada aby mocno nie dymnić, nie naciskać gazu do dechy, albo zrobić remont kapitalny silnika, co w obecnych czasach mało kto robi. |
|
|
|
#8 |
|
|
Historii niestety ciąg dalszy. Teraz został wyczyszczony egr. Mechanik mówi ze takiego syfu jeszcze nie widział. Niestety dymi na czarno dalej. Moc jest ale dymi. Możliwe jest ze syf poszedł dalej i zabił układ za egrem? To co zauwazylem to przy dodawaniu gazu słychać syczenie w momencie kiedy zalacza się turbina. Od razu powiem ze syczenie to nie odgłos turbiny. Ta slychac rownolegle z syczeniem. Nie wiem czy to jest normalne? Czy to ewentualnie może być powodem sumienia? Zastanawiam się nad zaslepieniem egr, jak to zrobić żeby komputer nie pokazywał błędów? Szlak mnie trafia. Niby auto jeździ ale ten czarny dym mnie dobija. Wstyd jeździć.
Ostatnio edytowane przez qbuss1 ; 17-09-2014 o 21:08 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-04-2008
Model: s-max
Silnik: diesel
Rocznik: 2007
|
Z tego co piszesz masz gdzieś nieszczelność na którymś z gumowych elementów. Miałem taki objaw w swoim dwóch poprzednich samochodach. Przetarła się gumowa rura doprowadzająca powietrze do turbo. Z autopsji wiem że nie są to tanie rzeczy np. w Mitsubishi kosztowało to mnie ok.400 zł, a w skodzie ok 500.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Roman
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Kolego ja na twoim miejscu dla świętego spokoju sprawdził bym kompresję silnika. |
|
|
|
|