Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-12-2016, 22:36   #1
v3nom550
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Focus MK2 x2
Silnik: 1.6 TDCI 90 i 110
Rocznik: 2007 i 2006
Domyślnie Focus MK2 TDCI - Utrzymanie

Cześć, piszę post by poszerzyć swoją wiedzę na temat tego auta i silników.
Chodzi głównie o 1.6 TDCi 90 i 109(110koni) które różnią się m.in. Turbiną stała lub zmienna geometria i kilkoma innymi rzeczami.Jak wygląda u was forumowiczów eksploatacja, serwis, części, ceny napraw tego samochodu?
Głównie typowych usterek diesla ( w internecie sie mówi ze to dwumas albo turbina albo wtryski, z doswiadczenia wiem ze w jednej foce przez 6 lat nic tylko 1 wtrysk) Ale chodzi o ceny serwisu w waszych przypadkach m.in. Dwumasy, Turbiny, wtrysków.
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

v3nom550 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2016, 22:41   #2
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus MK2 TDCI - Utrzymanie

Mam 1.8 tdci (zmienna geometria, brak filtra cząstek stałych) od dwóch lat. Przebieg to jakieś 205000 (szacowane). Wymieniony był alternator (nie przeze mnie). Spalanie teraz to 6,2l/100 km.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2016, 23:35   #3
mtl
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012

Kolego miałem mk2 1.6 109 KM przez 4 lata. Kupiłem przy 180 tys km, sprzedałem przy 310 tys km i właściwie przerobiłem całą klasykę bolączek. Przyznać muszę, że nigdy nie stanąłem w szczerym polu (nawet gdy wywaliło mi dolot w Bieszczadach doturlałem się do Warszawy na "wolnossącym" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Co ciekawe za mojej kadencji nie przytrafiło się nic z turbiną, egr ani samymi wtryskami, choć nie mam pojęcia co było wymieniane do 180 tys km.

To co padło / zostało wymienione z typowych bolączek (kolejność losowa):

1. Sprzęgło + koło -> ok. 2500,- komplet z robocizną
2. DPF (ból w tyłku właściwie od początku) -> pierwotnie wyciągnąłem wkład z puszki, wymoczyłem, wyskrobałem tlenek ceru, pospawałem spowrotem, uzupełniłem eolys i dociągnąłem bezstresowo do 280 tys. Potem wyciąłem dziada wraz z programem za ok 1200,- .
3. Uszczelnienie wtryskiwaczy -> ok 600,- z robocizną
4. Dziura w dolocie. Najpierw padł kolektor a potem rura. Dopiero wtedy się połapałem, że warto też czujnik doładowania wymienić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Cen nie pamiętam, ale kolektor wymieniłem na używkę, natomiast rurę kupowałem nową.
5. Padła uszczelka przy przepustnicy i zaczęło pluć olejem na alternator... Uszczelka za 5 zł, altek za 600,- i do końca miał problemy z inteligentnym ładowaniem. Nie rozkminiałem, sprzedałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
6. Ogólnie ten silnik ma tendencje samobójcze. Cokolwiek się nie dzieje (dpf, dolot...) podnosi się poziom oleju. To powoduje, że puszczają uszczelnienia i dlatego się mówi, że 1.6 lubi cieknąć. Właściwie w pewnym momencie co tankowanie to patrzyłem na bagnet. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
7. Zaczęła gaworzyć pompa wody, więc poszła razem z rozrządem -> ok 1500,- . Tu trzeba czujnie, bo potrzebne są blokady - byle Mirek bez tego rozrządu nie zrobi. Co prawda "mój" Mirek blokady miał ale za to napinacz napiął prawie na full i spotkała mnie ciekawa rzecz. Latem auto było cicho, za to zimą pasek się kurczył, napinacz nie regulował i po tyłku dostawały rolki. Akurat zimy wtedy były słabe, więc jak już się zbierałem do warsztatu to tu nagle temp na plus i cisza. W ilu to warsztatach patrzyli się na mnie jak na wariata gdy opowiadałem i problemie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
8. Przy 300 tys zaczęło niedomagać tylne zawieszenie ale już tego nie robiłem. Na przeglądach nie stwierdzali problemu, natomiast w warsztacie sugerowali powoli się interesować. -> ok 1800,- za kompletną wymianę.

Poza tym klasycznie klocki i tarcze -> komplet ok 500,- za oś (z przodu było jakoś drożej). Do tego amory trochę drożej ale niewiele.

Tak czy siak w ramach syndromu sztokholmskiego zamieniłem mk2 1.6 109 na mk3 1.6 115 i bluźnię, bo mk2 był full wypas a mk3 trochę lepszy trend (kto do cholery usunął czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy?) ale za to z przebiegiem 80 tys km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Dociągnę pewnie do 160 tys km i sprzedam, bo niewiele powyżej zaczynają się koszty. Jednak poza tym zdążyłem się doktoryzować z tego silnika, więc zadowolony pomykam.

Uff, uczucie jak po spowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
mtl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2016, 01:26   #4
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Jak widać, są tacy, co nawet na podstawie własnego doświadczenia się nie nauczą.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2016, 11:59   #5
mtl
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012

Toż mówię, że syndrom sztokholmski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . A pomijając żarty to sprzęgło, dpf i rozrząd, czyli w zasadzie elementy użytkowe + altek i kilka uszczelek na przestrzeni 4 lat, gdzie auto robiło codziennie 100 km zarabiając na siebie nie wydają mi się szczególnym dramatem, więc i nauka z tego niewielka. Gdyby mnie było stać kupowałbym co dwa lata nowego mercedesa.
mtl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2016, 13:25   #6
v3nom550
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Focus MK2 x2
Silnik: 1.6 TDCI 90 i 110
Rocznik: 2007 i 2006

Dzięki mtl za wyczerpujaca odpowiedz, wiedza zawsze sie przyda na temat silnika. Jezdze nim ponad 2 miesiace juz bedzie, poki co smiga, druga foka w rodzinie 90 konna z tym silnikiem tak jak pisalem bez awaryjnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
v3nom550 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania