![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2008
|
Witam.
Samochód Focus 1.8TDCi rocznik 2008. Dziś rano jadąc do pracy nagle zaświeciła się żółta kontrolka "Check Engine". Żadnych niepokojących objawów nie odnotowałem. Zastanawiałem się co jest nie tak. W pracy obejrzałem co tam pod maską i okazało się, że mam 1-2 cm poniżej minimum płynu chłodniczego i myślałem, że to z tego powodu kontrolka ta się zaświeciła sygnalizując niski stan. Dodam, że pod korkami czyściutko, nic się nie dzieje, oleju nie przybyło (i nie ubyło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Natomiast kolega z pracy posiadał małą bezprzewodową kostkę łączącą się z telefonem i wyczytał błąd p141a czyli błąd czujnika recyrkulacji spalin. Wszystko ok tylko od początku gdy kupiłem samochód (3 lata) EGR jest zaślepiony i wyłączony w komputerze. Kolega nie zdążył skasować błędu a kontrolka sama zgasła i póki co się nie załączyła gdy wracałem do domu z pracy. Przypomniało mi się, że jakieś 1,5-2 miesiące temu wymieniałem w samochodzie filtr paliwa i na ten czas odłączyłem akumulator na jakieś pół godziny lub dłużej. Czy jest możliwe, że po tym zabiegu doszło do skasowania pewnych ustawień łącznie z tym, które wyłączyło EGR? Z góry dziękuje za sugestie i pomoc. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDCi
|
Dziękuję za pomoc, widzę, że z forum robi się druga "elektroda" czyli zamiast wskazówek to priorytetowo wypominanie tego, że ktoś zakłada nowy temat gdy w "odkopanym" nie dostał żadnej odpowiedzi i został mówiąc kolokwialnie "olany". Znakomita forma pomocy. Temat do zamknięcia, bez łaski. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez robert19091990 ; 04-02-2020 o 07:27 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Czemu uważasz, że jak ktoś Ci nie odpowiedział w poprzednim temacie, odpowie Ci w tym? Nikt nie odpowiedział Ci przez 6h i to usprawiedliwia duplikowanie tematu? Chcesz szybkiej diagnozy, jedź do mechanika, zapłać mu pieniądze, ale nie oczekuj, że grupa hobbystów zrobi to za free "bo Ty masz problem".
A do elektrody to jeszcze duuużo brakuje, uwierz mi. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Cytat:
Co do twojego przypadku, jestem zdania, że powinieneś w pierwszej kolejności podłączyć na nowo komputer pod samochód z oprogramowaniem odczytującym błędy, dedykowanym bardziej pod Forda, czasami błąd może się okazać inny. Jeżeli natomiast ktoś rzeczywiście robił mody na aucie i zrobił to dobrze nie powinno być błędu z EGR, a modyfikacje nie giną z ECU po odłączeniu zasilania. Swoją drogą po napisaniu kilkunastu postów i być może po przeczytaniu kilkudziesięciu powinieneś wiedzieć, że forum jest całkowicie inne niż Elektroda i porównywanie nie jest tu na miejscu. Jeżeli ktoś na coś zwrócił uwagę - no bywa takie jest czasami życie. Jednego razi interpunkcja, innego styl pisania a jeszcze innego podpis w stylu "wysłane z mojego blablabla". Swoją drogą w dobrym guście jest umieszczanie pytań i odpowiedzi raczej w jednym miejscu bo później robi się chaos i ktoś szukający rozwiązania też ma problem w procesie wyszukiwania.
Było Mondeo 1999 1.8TD, był C-Max 2007 1.6 TDCI, jest Fusion I, i Focus 2012 1.6 TDCI, o Merivie B nie wspomnę bo wstyd Ostatnio edytowane przez madamsz ; 04-02-2020 o 12:05 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Rowniez proponuje ponowne podlaczenie interfejsu. Szukanie takich bledow jest upierdliwe w szczegolnosci gdy jeszcze ktos cos wymontowal/wyprogramowal..
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| błąd , check engine , focus |
|
|