Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-02-2016, 18:54   #1
Snajper_881

Domyślnie Przetwornice sieją zakłócenia.

Witam.
Panowie moje poprzednie reflektory powoli zaczynały zbliżać się do końca. Dlatego też, zakupiłem komplet nowych i wysłałem do jednej z znanych firm na przeróbkę. Wsadzono dość dobrą soczewkę, maskownicę, całość wygląda bardzo fajnie. Niestety, nie dogadałem się z nimi co do rodzaju soczewki i żarników, powiedziałem, że mają to być najlepsze części jakie tylko da się tam zamontować. Jak się potem okazało wsadzono soczewkę pod którą pasują tylko żarniki HID, niestety przetwornice dołączone do zestawu emitują zakłócenia na radio FM a w szczególności CB. Prawdę mówiąc podejrzewam, że zostało założone to co było pod ręką a nie to o co prosiłem czyli o najlepszy możliwy do wykonania zestaw. No ale do rzeczy, po włączeniu świateł niestety muszę ostro skręcić radio CB co pogarsza odbiór. Antenę mam magnesową, po wykręceniu bata od podstawki magnesowej zakłócenia "nie wchodzą do radia" - ustają. Próbowałem zmienić przetwornicę na lepsze, prawie 200zł za sztukę, niestety ze względu na rodzaj soczewek i żarników dalej były to przetwornice HIDowe. Nie wiele to zmieniło, więc działałem z folią aluminiową, filtrami ferrytowymi na zasilaniu CB radia bo tak mi radzono, choć wg. mnie nie ma to sensu bo zakłócenia wchodzą anteną. Niestety nic nie pomaga. W kilku sklepach dowiedziałem się, że MDO jest do specyficznym i ciężkim samochodem w tego typu sytuacji więc raczej nic nie pomoże. Zastanawiam się nad zmianą radia - UNIDEN 520PR ponieważ w internecie są opinie, że to radio bardzo wrażliwe na tego typu zakłócenia, może zmiana anteny? Zastanawiam się też, nad możliwością podpięcia oryginalnych przetwornic (nie pod HID tylko pod D2S) takie jakie miałem, np. z Toyoty pod te obecne żarniki, niestety okablowanie jest zupełnie inne, czy ktoś przerabiał temat i ma jakieś rady ?

Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania