![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Nikodem
Model: Transit kamper
Silnik: 2.2 tdci 130
Rocznik: 2007
|
Witam , mam kampera z 2007 roku w którym juz raz wypaliło dziure w tłoku, mam możliwosc zakupu transita z 2013 roku po wypadku z uszkodzonym mocno tyłem. Czy duzo jest zabawy zeby pozbyc sie tego felernego silnika QWFA i włozyc w zamian silnik EURO 5 na siemensie z wymienioną juz pompą oleju na wolną od wad wraz ze skrzynią 6 biegową. Zdaję sobie sprawę ,ze trzeba bedzie wywalic silnik skrzynie półosie , pewnie piasty , uklad wydechowy z DPFem , zbiornik paliwa , i najgorsze instalacja silnika wraz z komputerem itp. Czy ta stara instalacje da rade bezbolesnie zastapic nową od Euro 5 czy bedzie to duża rzeźba??
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
To byłaby olbrzymia rzeźba..
Instalację elektryczną praktycznie prawie całą trzeba zmienić, zegary też... Mając takiego dawcę jest to do zrobienia - pytanie czy to ma jakikolwiek finansowy sens? Mając przy takim silniku ciężką zabudowę ze spadochronem hamującym trzeba nieco słabiej naciskać gaz w trakcie przelotów... I zawsze przed sezonem sprawdzić wtryskiwacze (próba przelewowa i kalibracyjna na IDS-ie).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-01-2016 o 11:54 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
czy wywalic tylko wtryski z niego i dac do sprawdzenia zeby znowu nie bylo akcji ze leją i zostawic to co jest??
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
To najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Ale na IDS-ie można sprawdzić wydatki wtryskiwaczy (jeżeli duża jest odchyłka - to wtedy je wyjmować) oraz zrobić próbę przelewową. Lejący wtryskiwacz ma zawsze większy wydatek. Duże przelewy są mniej niebezpieczne, ale mogą powodować częste wchodzenie w tryb awaryjny. Stary doświadczony pompiarz powiedział tak: nie ma wtrysków które nie leją po 100 tys. km. Pytanie tylko, jak bardzo... Warto słuchać silnika po zimnym rozruchu przy rozpędzaniu auta, jest wtedy podawana zwiększona dawka wtrysku i słychać, czy stuka jeden cylinder (niedobrze), czy wszystkie (lepiej) lub wcale nie stukają (super - ale... prawie niemożliwe). Także przy mocno nagrzanym silniku podczas jazdy w trasie na najwyższym biegu nie może on stukać absolutnie na żadnym cylindrze. Trzeba co jakiś czas wyłączyć radio, także wentylator i wsłuchać się w silnik, bo te urządzenia skutecznie maskują pracę silnika.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-01-2016 o 12:13 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
W drugim moim transicie 2,2 115 koni na zimnym silniku wszystkie wtryski stukaja. Na ciepłym cisza.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jeździłeś do ASO na akcję zmiany softu? W Auto-Waś mają od roku firmowego Customa 2,2 155KM - kiedy świeżo po odpaleniu zimny ruszał, to ja zwątpiłem... Rzęchot był straszliwy. Ja bym się bał tym czymś jeździć. Podobno poprawili to później, zmieniając soft.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-01-2016 o 12:22 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Nie ta 115 tka nie bylem w aso to jest 2010 rok , myslisz ,że sie łapie na jakas akcje?? Mam jednego euro 5 2013 rok to wiem ,że jest akcja na przeprogramowanie sterownika i wymiane pompy oleju.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
|
Na tego z 2010 roku Euro 4 nie ma zadnej akcji odnosnie przeprogramowania sterownika. tylko te z Euro 5 od konca 2011 .
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2014
|
Nie wiem czy bardziej zależy Ci na wymianie silnika czy na tym żeby było Euro5 zamiast Euro4, ponieważ jeśli to drugie to raczej da się przerobić stary silnik.
Mój Transit jest z 2009 i jest Euro5. |
|
|
|