![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Romek
Model: focus mk3
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2013
|
Serdecznie Witam i proszę o fachową poradę dotyczącą FF 1.6 ti-vct skrzynia 5 biegowa przebieg 38 kkm. Otóż od pewnego czasu zauważyłem lekki opór przy zmianie biegów z 1 na 2 i z 3 na 2 .Pozostałych biegów problem nie dotyczy. Nie jest to na razie, aż tak zauważalne ale w porównaniu z wcześniejszym stanem coś jest na rzeczy.Wcześniej wrzucanie biegu z 1 na 2 i z 3 na 2 obywało się wręcz małym palcem i wchodził ,,same". teraz trzeba użyć troszkę większej siły. Dodatkowo stwarzają wrażenie jakby nie trafiały precyzyjnie w swoje miejsce.
Proszę o fachową poradę cóż może się być przyczyną ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Chyba nikt nie miał takowej przypadłości.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Mylisz się,taki lekki opór to ma każdy dlatego co ci doradzić?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Wcześniej takich objawów nie było. Wiadomo że do wszystkiego można się przyzwyczaić.
Dlatego na forum pytam się mądrzejszych czy to czasem początek czegoś poważniejszego. A poza tym jakie mogą być objawy zapowietrzenia układu sprzęgła hydraulicznego lub zbyt długi czas eksploatacji płynu hamulcowego ? Ostatnio edytowane przez romek_o ; 20-02-2016 o 18:23 Powód: Aneks |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 1.6 Tdci
Rocznik: 2008
|
Ostatnio miałem podobny problem w swoim FFIIFL, problemem było przejście płynne z 2 na 3, coś haczyło (chodziło o to że dźwignia nie wracała w szybkim tempie do pozycji neutralnej, czyli na środek). Zdjąłem mieszek, popatrzyłem do środka, nie zobaczyłem tam nic niepokojącego, lecz spryskałem całe wnętrze WD40: kulkę na spodzie solidnie oraz po cięgnach tak żeby do środka pancerzy coś nie coś zaciekło.
Efekt - jak ręką odjął, nie wiem czy na długo ale pomogło. Może to nie wyglądać na ten sam problem co masz w FFIII ale mam nadzieję że naprowadziłem Cię na jakiś trop. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Musisz najpierw wykonać regulację linki zm.biegów. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dziękuję za pomoc !!! Ale jak Jak wykonać regulację linki zmiany biegów ? co ile i tak dalej ?
Wiadomo można pogorszyć ? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Skłaniałbym się przy zapowietrzeniu sprzęgła albo wymianie płynu hamulcowego (ok 3 lata bez wymiany) . Dodatkowo przy wrzucaniu biegu czuć na lewarku jakby lekkie uderzenie (odbicie )oczywiście bieg wchodzi. Zauważyłem też że pedał sprzęgła chodzi bardzo lekko praktycznie opór wciskania jest niewielki i mam wrażenie że się zmniejszył.
|
|
|
|