Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-02-2016, 19:02   #1
tomaszt2121
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: TRANSIT
Silnik: 2,5 td
Rocznik: 1999
Domyślnie Zawór STOP w pompie EPIC

Witam wszystkich. W związku ze znaczącym spadkiem mocy w silniku 2,5 td, proszę o wskazówki krok po kroku, jak zdemontować do weryfikacji zawór start-stop w pompie Lucas Epic. Z góry dziękuję za informacje.

Ostatnio edytowane przez tomaszt2121 ; 25-02-2016 o 19:49
tomaszt2121 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2016, 19:45   #2
tomaszt2121

Domyślnie Odp: Transit 2,5 td Zawór STOP w pompie EPIC

Przepraszam, ale nie wiem co źle zrobiłem. Jestem tu nowy. Może jakieś dokładniejsze wskazówki poproszę. Odnośniki w Twojej odpowiedzi kierują mnie do strony rejestracji, a ta z kolei, informuje, że moja nazwa jest zajęta. Jest zajęta przeze mnie przecież. Sorry za kłopoty, nie chcę wkurzać Moda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tomaszt2121 ; 25-02-2016 o 19:50
Stary 25-02-2016, 21:28   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Transit 2,5 td Zawór STOP w pompie EPIC

Cytat:
Napisał tomaszt2121 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam, ale nie wiem co źle zrobiłem. Jestem tu nowy. Może jakieś dokładniejsze wskazówki poproszę. Odnośniki w Twojej odpowiedzi kierują mnie do strony rejestracji, a ta z kolei, informuje, że moja nazwa jest zajęta. Jest zajęta przeze mnie przecież. Sorry za kłopoty, nie chcę wkurzać Moda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Fragment z linka: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

- temat powinien być jednoznaczny, np. nie wystarczy napisać "podnosnik szyby", bo nie wiadomo co z tym podnośnikiem chcesz zrobić, lepiej napisać "jak zdemontować podnośnik szyby"

Na brytyjskim Forum Transita możesz zatytułować wątek np "HELP!" lub mocniej "WTF with my van?" - i nikomu to nie przeszkadza, ale wiadomo, że oni to flejtuchy, a u nas musi być ordnung... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
------------------------------------------------------

Co do meritum - jeżeli ci nie wystarczają rysunki pompy z wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], to chyba nie bierz się za to. To nie jest trudne, ale trochę zamiłowania i doświadczenia z serwisowaniem auta trzeba mieć. Kilku kolegów na Forum robiło to pierwszy raz w życiu i dali radę...

Generalnie:
- odłączasz wtyk,
- odkręcasz plastikowa osłonę,
- odkręcasz zawór zespolony,
- ostrożnie by nie urwać przewodów, wyjmujesz twornik, sprężynkę, oringi - i wymieniasz,
- strzykawką z paliwem wypłukujesz gniazdo zaworu, jeżeli gumka twornika jest pokruszona,
- składasz do kupy z powrotem.

Ja to robiłem... 18 lat temu, więc szczegóły mi się nieco zatarły w pamięci.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-02-2016 o 21:51
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2016, 09:01   #4
tomaszt2121

Domyślnie Odp: Zawór STOP w pompie EPIC

Bardzo uprzejme dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wlałeś optymizm do mego organizmu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-02-2016, 13:45   #5
tomolo
ford::beginner

Model: TRANSIT 190 SKRZYNIOWY
Silnik: 2.5 TD
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Zawór STOP w pompie EPIC

U mnie zaczęło się podobnie a skończyło na boschu.
Krok po kroku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1, Wykręć pompę
2, wrzuć do kosza ( na złom też się nadaje)
3, kup sprawną pompę bosch
4, Przykręć porządnie, ustaw rozrząd itp.
5, załóż linkę
6, zapomnij o jakichkolwiek problemach z zasilaniem auta
Nie chodzi mi oto, że te pompy są złe tylko, że nikt w PL nie naprawi Ci jej na 100%, zaworek może być powodem złej pracy ale zazwyczaj kończy się jak u mnie.
tomolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania