![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam,
posiadam Forda Focusa 1.8 TDCI i mam problem. Mianowicie miesiąc temu na jadąc na autostradzie auto nie chciało przekroczyć 3000 ob/min odpuściłem gaz i dodałem jeszcze raz gwałtownie i poszło. Jednak zaraz zjechałem na stację i okazało się, że na wolnych obrotach straszenie drży cały motor, zgasiłem i odpaliłem jeszcze raz i jakby się poprawiło ale na moment. Dojechałem spokojnie do celu podroży ale na zimnym już nie odpalił i wracałem na lawecie. Mój mechanik stwierdził, że pompa nie daję paliwa. Dali do sprawdzenia, niby poczyścili bo zasyfiona ale teraz będzie ok. Odebrałem focusa polatałem w koło komina i po paru dniach w trasę. Wracając do domu już czułem, że to samo tyle że dojechałem sam do domu, a rano już nie odpalił pod domem. Znów sprawdzili pompę wtryskową ale po odebraniu auta i przejechaniu paru kilometrów znów to samo. Dali do sprawdzenia wtryski ale nie są w stanie powiedzieć czy to one odpowiedzialne za awarię, a trochę szkoda mi wydać ok 2000 zł. i dowiedzieć się, że to nie to. ciśnienie szleje jak motor wchodzi na obrotu ok 1200 - 1500 i waha się 600 bar na 220, a silnik zaczyna nierówno pracować i się trzęsie. Zwraca się o pomoc czy ktoś ma pomysł na diagnozę??? W pompie sprawdziliśmy różne elektrozawory i niby było ok. Ostatnio edytowane przez Wiktor7777 ; 16-03-2016 o 21:47 |
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Focus II FL Kombi, Focus II Kombi
Silnik: 2.0 tdci/136, 1.6 tdci/110
Rocznik: 2008, 2007
|
Rozumie, że sprawdzałeś szczelność układu paliwowego, może łapie pomału powietrze gdzieś na wężach lub obudowie filtra paliwa.
android |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: RobeK
Model: Focus 1,8TDCi/2004/100KM/Ghia-Sedan +FUSION 1,4TDCi 2004/68KM + Suzuki-GSX-750F/1993/106KM
Silnik: 1,8 TDCi/1,4TDCi/750ccmPB98
Rocznik: 2004/2004/1993
|
Sprawdź czy sie nie zapowietrza ukł.paliwowy => załóż zaworki zwrotne na wężach; przeczyść styki na pedale przyspieszenia )kilka razy rozepnij i zapnij kostkę elektr.; spr. ew. wymień czujnik ciśń,paliwa na listwie wtrysk. ....
Pytanie - przy pompie wtrysk.Delphi: czy zawór regulacji ciśń.paliwa był dobrze wypłukany/sprawdzony ??? Co prawda miałem inne objawy ale na początku było jak u Ciebie - tak przejeździłem/przemęczyłem zimę czasami mają przymusowy postój raz po 2km a raz po 200km trasy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - a teraz: - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] :/ Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#4 |
|
|
szczelność sprawdzona i dalej nic. chyba rzeczywiście czas na wtryski. mam nadzieje, że coś dalej drgnie
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: RobeK
Model: Focus 1,8TDCi/2004/100KM/Ghia-Sedan +FUSION 1,4TDCi 2004/68KM + Suzuki-GSX-750F/1993/106KM
Silnik: 1,8 TDCi/1,4TDCi/750ccmPB98
Rocznik: 2004/2004/1993
|
Pierwsze to próba przelewowa - ona będzie wyrocznią :/
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Karol
Model: Mondeo mkV
Silnik: 2.0 TDCi 150KM
Rocznik: 2015
|
u mnie w 1.6 TDCi musiałem wymienić regulator ciśnienia paliwa. pokazywał się błąd na komputerze o za niskim ciśnieniu paliwa i przechodził w tryb awaryjny (obroty tylko do 3000 obr).
|
|
|
|