![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-05-2006
|
Witam,
Proszę o poradę. W okolicach IX/X chcę kupić MKIII - mam nadzieję, że wprowadzenie nowego modelu MKIV istotnie wpłynie na spadek cen używanych :fcp27 I tak jak w temacie, z którym silnikiem kupić ? Mam nadal ochotę na diesla, ale jak czytam o różnych i wielorakich pieriepałkach z TDCi to mi ta ochota przechodzi. Z drugiej strony za wiele pochwalnych peanów nt. TDDi też nie ma - no niby lepszy, mniej awaryjny, ale czy faktycznie to duża różnica ? Benzynę miałem kiedyś służbową, złego słowa nie mogę powiedzieć, poza nazbyt częstą koniecznością tankowania :fcp4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę wdzięczny za każdą poradę.
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Alek
Model: ST220
Silnik: MEBA
Rocznik: 05
|
Hohoho ! Tyle tego było na forum... Wnioski z tego co pamiętam -
Diesel - cena - części - awaryjność zwłaszcza TDCi przed 2004 + niskie spalanie + przyzwoite osiągi Benzyna - koszt paliwa w porównaniu z dieslem + cena + bezawaryjność + przyzwoite osiągi Musisz zdecydować czego wymagasz od tego auta, jeżeli jeździsz <=20 tys. rocznie to ja bym brał benzynę. Jeżeli jeździsz więcej to diesel Ci sie zwróci. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-11-2005
|
Kryterium "kiedy zwróci sie diesel" jest troche bez sensu ...no bo jak przyrównać diesla 2,2 do np benzyny 145 czy 170 KM ...wszystko też zależy od rocznika jaki wybierzesz natomiast nie łudź sie że po wejsciu nowego modelu MKIII drastycznie stanieje. Szukałbym końcówki 2005 ( FL i "chrom" pod lampami) - co mieli poprawić to poprawili.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-05-2006
|
goorall, celuję w 2002-2003.
"Zwrot" na dieslu mnie mało interesuje; pomimo, że przejeżdżam więcej niż przeciętny Kowalski i że czasami mam do przewiezienia trochę więcej niż dwie walizki - to auto nadal pozostanie autem rodzinnym. Kupiłbym Avesisa, ale pomimo, że daje podobne wrażenia z jazdy jak Mondziak i jak wieść gminna niesie jest zdecydowanie mmniej awaryjny, to ma jedną zasadniczą dla mnie wadę: jest brzydsze od mojej kupy, więc nie będę się męczył :fcp2 Chcę pozostać przy Mondeo, ale mieć z nim jak najmniej kłopotów. Wolałbym diesla (jako mniej awaryjny TDDi), ale tak jak pisałem tańszy koszt przejazdu nie jest dla mnie wartością samą w sobie. W zasadzie interesuje mnie takie pytanie: chcąc (prawdopodobnie) zapewnić sobie mniejszą awaryjność mam kupić: a. jakiś TDDi, czy b. 2.0 benzyna c. wszystko jedno co byleby nie TDCi
|
|
|
#5 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-11-2006
Model: BMW
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
Cytat:
i kupilem 2.0 TDCi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po pierwsze Ford Mondeo w wersji kombi mi sie podoba a po drugie nie przejmuje sie awaryjnoscia, bo teraz wszystkie auta sa awaryjne, jedne wiecej inne mniej... |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zablokowany
Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
|
Benzyne, jezeli nie zalozysz tam jakiegos marnego gazu, bedziesz ladnie jezdzil na full syntetyku , nie przegrzejesz go nie bedziesz jezdzil bez plynu chlodzacego lub bez oleju to nic mu nie bedzie sie dzialo :fcp2 :fcp2 :fcp2
Nie chce tutaj poruszac znow lawin rozmow wlascicieli diesli , ale zakup jest zazwyczaj drozszy i zanim Ci sie to zwroci cos innego sie zepsuje co bedzie kosztowalo 3 silniki mondka w benzynie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bierz 2.0 pb i ciesz sie zyciem |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Alek
Model: ST220
Silnik: MEBA
Rocznik: 05
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartłomiej
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2004
|
Witam. ja sprubuje wypowiedziec sie na temat diesla TDDi bo mam. Otóż jeżdze niem ponad pół roku i jeszcze ani razu w nim nic nie było robione poza wymianą oleju i filtrów Pali w miescie w okolicach 8,5l/100km przy dosć cięzkiej nodze. W trasie do zchodzę do 7l przy jeżdzie do 150km/h powyżej tej prędkości ropa ubywa bardzo szybko. Jeżeli chcesz wiecej info na temat tego silnika pisz na PM.
pozdrawiam
|
|
|
#10 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-06-2005
Model: Mondeo
Silnik: 1/2 DB9
Rocznik: '04
|
wyslalem sms o tresci "b" czyli
Cytat:
P.S. dzis wrocilem ze Szklar pod Rzeszowem wyjechalem w nocy z soboty na niedziele o 2:30 bylem na miejscu ok 10 powrot tego samego dnia o 21 i 4:30 w domu czyli w ciagu 24h 1200km jazda glownie nocna czyli maly ruch ale auto obciazone 100%klima predkosc 120-140km/h kilka razy troche wiecej i duzo wiecej :fcp4 no i w kazda strone ok 30 min zsumowane postoje...dobra juz nie nudze daniem glownym jest spalanie wg kompa 8,6l (przypomne ze jak dotad komp wskazywal prawie idealnie max wychylenia jakie mialem to 0,2l albo + albo -) daje glowe ze 2,0 jesli mniej by mialo spalic to byloby to max 1l a przyjemnosc daleko w tyle za V6... a jesli mialby nadazac 2,0 za mna to by na bank spalil wiecej. przemysl jesio Vke :fcp4
|
|
![]() |
|
|
|