Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-04-2007, 10:37   #1
=elektronik=
ford::amateur

Domyślnie MK II - brak klimy

Po po wizycie w warsztacie okazało się że w dolnej części skorodowana jest chłodnica (skraplacz). Naprawa raczej nieopłacalna więc trzeba kupić nową (używka kosztuje 150-200zł) - co sądzicie o wyrobie firmy HELLA? Mogę ją kupić za około 370zł. Jakiegoś polskiego producenta są po około 250zł. Co wybrać?

Dzięki za wszelkie porady.

=elektronik= jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2007, 18:27   #2
m3hoo
ford::beginner

Model: MDO MKIII
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie

Ja bym wybrał sprawdzoną firmę (czyt. Hella). Różnica w cenie chyba nie jest aż tak drastyczna?
Stary 22-04-2007, 23:06   #3
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie

Jak masz kase bierz Hella ale wydaje mi sie ze polska tez powinna wytrzymac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-04-2007, 00:13   #4
=elektronik=
ford::amateur

Domyślnie

Czytałem gdzieś na forum że przy opróżnionej do cna klimie po naprawie, oprócz czynnika chłodzącego, aplikuje się też coś około 200ml oleju (chyba do smarowania). Jak to jest z tym naprawdę?
=elektronik= jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2007, 07:37   #5
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie

olej sie aplikuje widzialem na wlasne oczy jak u mnie klime uzupelniali to oleju dodali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-04-2007, 08:56   #6
xibor

Domyślnie

Wczoraj mialem wymieniana chłodnicę (używka)w moim mondku, potem pojechałem do serwisu klimy sprawdzić szczelność i napełnić. Wymiana chłodnicy mnie nie kosztowała :fcp3 a wizyta w serwisie 200 zeta, ale nie wiem czy oprócz R13a (chyba tak się nazywa) gościu coś zalał, podłaczył tylko do urządzenia i po wszystkim powiedział że jest ok.

P.S. Mój 1-szy post na forum więc WITAJCIE :fcp29
Stary 24-04-2007, 09:13   #7
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
Domyślnie

Cytat:
Napisał xibor
podłaczył tylko do urządzenia i po wszystkim powiedział że jest ok.
napewo tak ja dwa razy nabijałem klime i raz koleś miał super machine którą podpioł i ona podawała olej w czasie napełniania (zresztą poto wtedy napełniałem bo gość mi powiedział ,ze trzeba bo olej sie eksploatuje czyt. dałem się wyrobic na 200 ) a drógi raz jak napełniałem klime po uszkodzeniu osuszacxza kamieniem czy czymś to goscie się znali na żeczy co i jak pospawali mi chłodnice i napełnili klimę bez mega machin prosto z butli i olej Pan zasał z kupeczka do którego najpierw odlał wymaganą ilosć. i powiedział mi jak sie zapytałem co ile olej wymieniać to powiedział ,ze nie ma takiej potrzeby ponieważ ten olej nie pracuje w takim zakresie gdzie by występowało spalanie jak np. w silniku nie nie potrzebago zmieniać a firma była profesjonalna zajmowała się klimatyzacjami do autobósów chłodni i osobówek i broń Boże to nie był service klimy * w garażu z napisem Auto-Bum
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2007, 09:28   #8
xibor

Domyślnie

Więcej mnie tam nie zobaczą ale ten jeden raz musiałem ponieważ był to końcowy element transakcji zakupu samochodu i poprzedni właściel zobowiązał się uruchomić klimę, więc mi to wyszło "po kosztach" zakupu. :fcp4
Stary 24-04-2007, 09:49   #9
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
Domyślnie

xibor, oczywiście witamy w szeregach FCP
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2007, 11:28   #10
frompoland
ford::professional

Imię: Adam
Model: Ford Mondeo Titanium X Pac
Silnik: Petrol 240HP
Rocznik: 2014
Domyślnie

zaraz zaraz Panowie co wy piszecie?? jeżeli było profesjonalne urządzenie do klimy to przy odzyskiwaniu czynnika pobierany jest również olej który później jest uzupełniany... za każdym razem przy maszynach nowej generacji jest uzupełniany olej więc coś wam się pomyliło albo mi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale w każdym razie olej się uzupełnia ...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
frompoland jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania