![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-06-2009
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 Tdci Ghia
Rocznik: 2008
|
Od jakiegoś czasu podczas jazdy zaobserwowałem że kontrolki same się włączają..
Dokładnie chodzi o kontrolki: wspomaganie, esp,kontrolka temperatury(śnieżka), akumulatora oraz samoczynne włączenie sie podgrzewania szyb przód=tył dodatkowo raz się przytrafiło po dłuższej jeździe że, wspomaganie przestało działać i otwieranie szyb... Podejrzenia padły na: - Akumulator- wymiana na nowy niestety nie przyniosła poprawy - Alternator- sprawdzałem ładowanie 14,6 bez obciążenia z obciążeniem do 13,8(podgrzewanie długi itp)\ - Instalacja gdzieś ma przerwę lub jakieś złącze poluzowane..- i to jest igła w sianie. -Lub ? I teraz pytanie czy któryś z posiadaczy Focus MK2 miał takie problemy, lub ktoś już to przerabiał.. będę wdzięczny za pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Escape
Silnik: 1,5 180KM 4x4
Rocznik: 2018
|
Miałem podobne objawy (nie pamiętam już dokładnie które kontrolki) - brak wspomagania, dziwnie działające kontrolki, włączające się wycieraczki itp. - jak miałem rozładowany akumulator i problem z paskiem (czyli nie było ładowania)
Może masz uszkodzony przewód "minusowy" ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
z paskiem masz na myśli, że ślizgał się czy pękł? czy możne inna rzecz?
Minus jest podłączony do lewego kielicha.. i wygląda ok |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-06-2012
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
|
Piszesz, że sprawdzałeś alternator ale czy to oznacza podpięcie multimetra do baterii na postoju gdy nic się nie działo czy również obserwację podczas jazdy gdy kontrolki szaleją? U mnie trafiony był regulator napięcia. 90% czasu działał okej a pozostałe 10% dostawał fioła w sposób opisany przez Ciebie powyżej.
Wolałbym, żeby ktoś mądrzejszy potwierdził słuszność ale przychodzi mi do głowy pomysł na włączenie trybu serwisowego w zegarach. Jest tam opcja "Battery", która podaje aktualny woltaż w obwodzie ładowania (no właśnie, czy na pewno? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Jeździj z tym włączonym i obserwuj co się dzieje. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
dokładnie na postoju sprawdzałem,
mam ELm więc może nim coś uda mi się znaleźć podczas jazdy? Ok spróbuje włączyć to co podpowiedziałeś. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Escape
Silnik: 1,5 180KM 4x4
Rocznik: 2018