![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: galaxy
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
|
Witam,
jestem nowym użytkownikiem Forda Galaxy mk2 1,9 tdi 115KM 2001 GHiA. Dzisiaj sporo jeździłem i mam parę pytań bo nie wiem jak sobie z tym poradzić. Mianowicie jeszcze wczoraj podczas jazdy komputer pokazywał mi spalanie podczas postoju w l/h, jeździłem kilka razy, a dzisiaj od włączenia zapłonu pokazuje tylko średnie spalanie które co jakiś czas minimalnie się zmniejsza lub rośnie (jazda po mieście) ale podczas postoju np na światłąch cały czas pokazuje tylko to średnie spalanie, nie zmienia się w l/h co jest grane już coś się popsuło??? I kolejna ostatnia sprawa przy włączeniu zapłonu pojawia się żaróweczka i po wciśnięciu hamulca znika, wiem do czego to służy ale górna część żarówki słabo świeci, czyżby padało górne podświetlenie komputera na desce rozdzielczej , wg. mnie tak bo kontrolka oleju jak raz w korku mi się pojawiła to było tylko parę kresek widać i musiałem się domyślić co to jest(czy można ew. samemu to w miarę łatwo zrobić? Ostatnio edytowane przez bartekmot ; 25-05-2016 o 22:18 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-01-2009
Model: S-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2011
|
hm....
1. przełącz wskazanie komputera na spalanie chwilowe(na wolnych obrotach będzie wskazanie w L/h) 2. pada wyświetlacz licznika(dokładnie połączenie taśmy wyświetlacza z płytą licznika) Ostatnio edytowane przez klocky ; 28-05-2016 o 21:07 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
ad 1) czyli jak rozumiem mam przełączyć manetką po prawej stronie tak gdzie jest przycisk RESET???
ad 2) czy tą taśmę można jakoś łatwo wymienić bez rozbierania całej deski rozdzielczej? jest jakis manual jak ewentulanie to zrobić? bo czytałem gdzieś, że trzeba wymienić cały wyświetlacz, bo taśmę jest trochę trudno. Jak to w końcu jest, co lepiej? Ew. jakieś instrucje. Ostatnio edytowane przez bartekmot ; 29-05-2016 o 22:04 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Galaxy MK2
Silnik: 1.9 tdi
|
Witam,
Aby się dostać do taśmy lub wyświetlacza musisz wyjąć zegary i je rozebrać. Zegary trzymają się na dwóch wkrętach od dołu widocznych po opuszczeniu kolumny kierowniczej maks w dół i zdjęciu górnej obudowy kolumny kierowniczej. Dostęp jest kiepski ale długim wkrętakiem torxem może się udać odkręcić bez zwalania kierownicy tylko trochę wymaga to cierpliwości. Jak się tak nie uda to pozostaje zdjęć kierownicę, manetki i wtedy dostęp jest lepszy. Za wymianę wyświetlacza w zegarach krzyczą ludzie około 150 zł i w górę, możesz też poszukać całych zegarów i wymienić komplet, ale trzeba będzie przepisać w nich przebieg i ewentualnie zakodować niektóre rzeczy w pamięci. Ja ostatnio wymieniałem zegary u siebie bo miałem najbiedniejsze bez FIS-u i kupiłem od gościa z allegro za 200 zł z idealnie świecącym wyświetlaczem właśnie do tego samego auta 1.9 tdi AUY. Jak chcesz to mogę Ci podać namiar na gościa od którego kupiłem licznik i inne graty i z tego co z nim gadałem to ma jeszcze więcej tych rzeczy. Instrukcję nie mojego autorstwa, ale bardzo dokładną ze zdjęciami przesyłam Ci na PW(link do niej) Ostatnio edytowane przez Cougar ; 30-05-2016 o 11:26 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Czyli jak rozumiem to przy zakupie całych zegarów to musiałbym coś programować, czy niekoniecznie??? Jak ewentualnie to zaprogramować? A czy można kupić sam wyświetlacz i czy ew. dałbym sobie sam radę z wymianą, bo taśma jest jakoś na gorąco ponoć łączona?
Ok. możesz oczywiście dać mi namiar na tego gościa. Z góry dzięki |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Galaxy MK2
Silnik: 1.9 tdi
|
Jeśli kupisz zegary oznaczone maks literą K na końcu to powinny działać od razu po włożeniu, ale i tak trzeba w nich wstukać przebieg, ewentualnie zmienić komórkę odpowiadającą za pokazywanie dystansu do przejechania na paliwie w zbiorniku no i też zazwyczaj trzeba je przekodować w VAG-u aby pokazywały ostrzeżenia(do wyboru) odnośnie, klocków, płynu do spryskiwaczy, pasów bezpieczeństwa, aktywować trzeba MFA(jeżeli nie jest aktywne), ewentualnie zmiana języka. Jeżeli zegary będą młodsze jak np u mnie to trzeba w pamięci licznika zmienić komórkę odpowiadającą za pomiar z czujnika prędkości ze skrzyni bo młodsze ustawione są na pomiar z ABS-u i przekłamują po włożeniu do starszego auta.
Co do wyświetlacza to poszukaj na portalu aukcyjnym są firmy, które sprzedają te elementy. Na PW wyślę Ci namiary na kolesia od zegarów. |
|
|
|