![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Witajcie,
Z racji że przymierzam się do zakupu mondeo 2.0 TDCi liczę sobie koszta z jakimi muszę się w przyszłości liczyć. Kompletny zestaw sprzęgła + dwumasa + wysprzęlik w intercarsie mogę mieć po zniżkach za ok 2000zł więc pozostają tylko koszty wymiany. Może to nie jest mało ale liczę się z tym kosztem. Regeneracja turbiny to na szczęście w dzisiejszych czasach nie jest jakiś duży koszt. Taka regeneracja z częściami i roczną gwarancją to koszt rzędu 600 - 800zł. Najdroższą rzeczą jakby się mogło okazać, jest regeneracja wtrysków + pompy CR. Przeszukując internet natrafiłem na forach że koszt regeneracji jednego wtrysku to jakieś 800 - 900zł. Trochę się przeraziłem ale ponieważ były to ceny sprzed kilku lat zacząłem szukać dalej. Trafiłem na serwis Boscha w Stalowej Woli który w tego typu regeneracjach się specjalizuje: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i okazuje się że nie są to jakieś chore koszty. Regeneracja pompy CR to koszt ~400zł brutto zaś wtryskiwacza to 150zł brutto. Wszystko + części. Chyba że w tym magicznym słowie "+ części" tkwi sekret. Czy jest to możliwe aby części niezbędne do regeneracji wtryskiwacza kosztowały kilkaset złotych? Ostatnie pytanie, prócz dwumasy, układu paliwowego (wtryski + pompa CR) oraz turbiny, muszę liczyć się jeszcze z jakimiś znacznymi kosztami związanymi z eksploatacją mondeo z tym silnikiem? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Kolejny temat juz.. ty opowiadazs o 2.0 forda z mk3, a nie o dieslu PSA montowanym w mk4, SMAX itd..
To sa mocno bezawaryjne jednostki, jedny klopot to egr i dpf z czasem i w zaleznosci od uzytkowania. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Wiesz co, mówiąc szczerze nie miałem na myśli żadnej konkretnej jednostki lecz ogólnie konstrukcję silnika diesla. Po prostu biorę pod uwagę wszelkie przyszłe potencjalne wydatki żebym później nie miał zaskoczenia. Jak kupię samochód z przebiegiem poniżej 100kkm to przy mojej jeździe za 3 - 4 lata będę miał ponad 200kkm a ogólnie przyjęło się że przy takich przebiegach już mogą zacząć z dieslem dziać się różne rzeczy i podobnie jak zakładając ten temat, nie mam tu na myśli konkretnego silnika lecz ogólną konstrukcję i działanie samochodu z silnikiem wysokoprężnym.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Szczepan
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2.0TDCI 130KM + DyPyFy
Rocznik: 2007
|
taaa 9-cio czy 15-to letnie mondeo mk3 z przebiegiem 100kkmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - to raczej ładnie cofniętym przebiegiem (no chyba że ktoś do kościoła i na jakieś zakupy tylko jezdził). Mk4 - 2011-12 z takim przebiegiem bardziej prawdopodobne. A jak juz zakładasz temat to trzeba sie konkretnie określić o jaki model chodzi. Z prefixu wynika ze chodzi tu raczej o MK4, czyż nie tak jest?
EDIT: Jak trafi Ci sie porządny egzemplarz, to pozostaje Ci tylko regularna wymiana oleju, filtrów, no i tankowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez thepun1290 ; 29-05-2016 o 20:37 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ale w prefiksie jest wyraźnie zaznaczone że temat dotyczy Mondeo 2007 - 2014 a to o ile się nie mylę mkIV. A co do zakupu to znalezienie takiego egzemplarza jest jak najbardziej możliwe ponieważ poszukuję auta 3, maksymalnie 4 letniego czyli 2012 - 2013r.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Szczepan
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2.0TDCI 130KM + DyPyFy
Rocznik: 2007
|
No to pierwszy twoj post w tym temacie raczej określał MK3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., więc pewnie koszta są troszke wyższe (dwumas itp). O roczniku za jakim sie rozglądasz tez nic nie napisałeś. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: Kosztami raczej jak na tak młode auto bym sie narazie nie przejmował, jak ktoś dbał i wymieniał co trzeba na czas to raczej niespodzianek nie powinno być z działaniem tej jednostki. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Kupowac smialo, tam wtryski pompa turbo i inne pierdoly nie padny przy 200 czy 300..
I znowu musze napisac ze zalezy od serwiosowania, jakosci paliwa itd. W praktyce jednak nie znam mk4 ktoremu padla pompa czy wtryski. Turbo spokojnie 400kkm robi jesli jest prawidlowo eksploatowane. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Paweł
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
|
Witam , nie chce zakładać nowego tematu bo szkoda zaśmiecac ale mam pytanko odnośnie użytkowania. Ostatnio padły koledze co prawda w galaxy , ale słyszałem też że aby lepiej i dłużej służyły to dolewaja mixolu do paliwa bo te lepsze paliwa typu verva , dynamic są bardzo suche . Tutaj pytanie czy dolewacie coś do paliwa ? Dodam że jeżdżę cały czas na tym lepszym paliwie .
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Kuga MK3 Vignale/ Puma MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM A8/ 1.0 EcoBoost 155KM DCT7
Rocznik: 2021/ 2022
|
Ja zacząłem dolewać. Póki co jeden zbiornik. Ogólnie autko chodzi ciszej, odczuwam mniejsze wibracje i ogólnie jakoś przyjemniej się jeździ. Jeszcze nie sprawdzałem czy coś się zmienia w korektach wtryskiwaczy ale podobno ludzie oceniają to na plus.
Olej jaki wlałem to Liqui Moly 1052 w proporcji 1:200 czyli na litr paliwa 5 ml oleju. Póki co polecam, zobaczymy co będzie później. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Paweł
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
|
To chyba też zakupie i zobaczę jak będzie się sprawował, a jeszcze jakby mi ktoś powiedział czy jest jakiś sposób aby ta nasza klapkę otworzyć ? Mówię o klapce wlewu paliwa , pod pistolet fajnie wchodzi ale już lejek czy jak kiedyś chciałem wlać dodatek z stp to nie mogłem tego otworzyć 😔
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|