![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-04-2016
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2002
|
Witam, wiem, że dużo już zostało na ten temat napisane, ale w żadnym poście nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi...
U mnie sytuacja wygląda tak: Teraz mamy na dworze +20 stopni.. ale chciałem zobaczyć czy działa podgrzewanie (auto mam od niedawna). Wciskam guzik podgrzewania przedniej szyby (zaraz po odpaleniu auta) i dioda na guziku zapala się na 5-6 sekund i gaśnie. Ponowne wciśnięcie przycisku nie powoduje już zapalenia diody. A jeśli auto pracuje już powiedzmy dłużej niż 1 minutę to wciskanie guzika nie powoduje zapalenia diody... i pytanie - czy temperatura zewnętrzna ma wpływ na to że nie mogę włączyć podgrzewania przedniej szyby? A może coś jest uszkodzone? Dodam że w szybie mam zatopione grzałki, są bezpieczniki (sprawne) i przekaźnik... Czy niezależnie od tego czy szyba byłaby uszkodzona (przepalone grzałki) to czy dioda i tak nie powinna się świecić po wciśnięciu przycisku? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Podgrzewanie przedniej szyby jest niezależne od temp.Nawet jak przewody w szybie są uszkodzone to kontrolka się świeci(szyba nie grzeje),Tam jest też przekaźnik czasowy który tę szybę wyłącza,może on głupieje i dlatego po 6 sek.kontrolka gaśnie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No właśnie tak myślałem... Dioda powinna się świecić dłużej niż 6 sek.
Zastanawia mnie tylko dlaczego mimo wszystko mogę włączyć przycisk (zapala się światełko) zaraz po uruchomieniu silnika a jak silnik już pochodzi kilka minut to już dioda nie reaguje... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dziś trochę pogrzebałem i do czego doszedłem...
Jak uruchomię samochód i wcisnę włącznik ogrzewania szyby to zapala się dioda, przekaźnik działa słychać cyknięcie oraz zmianę w odgłosie pracy silnika (dostaje obciążenie). Oczywiście po 5-6 sekundach się automatycznie dioda (i podgrzewanie szyby) wyłączyło i już się nie da go włączyć. Kiedy zdjąłem obudowę przekaźnika i ręcznie wymusiłem jego połączenie to znów usłyszałem zmianę obciążania w pracy silnika oraz zapaliła się dioda na przycisku. Tak wiec doszedłem do wniosku, że: 1. przycisk w kabinie jest sprawny 2. przekaźnik jest sprawny 3. szyba jest sprawna (skoro powoduje zmianę w pracy silnika) Zostaje więc GEM? On chyba nie pozwala na załączenie szyby? Możliwe? A jeśli tak to dlaczego? Czytając inne posty na forum doszedłem do wniosku, że może to wina mojego akumulatora - mam stosunkowo mały 42Ah (taki był po prostu wsadzony) i zastanawiam się czy może komputer nie pozwala na włączenie prądożernego podgrzewania ze względu na mały aku? Albo coś jest uszkodzone - tylko gdzie więc szukać? |
|
|
|