![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
Witam,
Jakiś rok temu stałem przed światłami za jakimś samochodem który głośno "buczał", tak jakby miał nieszczelny wydech. Mówię do żony - ma rozwalony wydech, światła się zmieniły i podjeżdżamy pod następne światła. Innych samochodów nie ma, a nadal coś "buczy". Okazało się. że to mój ford wydaje takie dźwięki. Gdy wyłączyłem klimatyzację silnik pracował ciszej. Po nagrzaniu się silnika wszystko ucichło. W tej chwili po uruchomieniu zimnego silnika jest to "buczenie" które się wzmaga (jest głośniejsze) po włączeniu klimatyzacji. Gdy wyłączę klimę nadal "buczy" (ciszej) aż do nagrzania się silnika. Gdy silnik jest ciepły pracuje cicho, ale gdy skręcę koła (pracuje wspomaganie) zaczyna "buczeć" Tak samo jest gdy włączę np. ogrzewanie szyby. Wg. mnie nie jest to wina sprężarki klimy, pompy wspomagania czy alternatora bo "buczenie" jest niezależnie które z tych podzespołów pracuje. Tu musi chodzić sam fakt dodatkowego obciążenie silnika po włączeniu po włączeniu któregoś z tych sprzętów. Niestety nie przychodzi mi nic do głowy co może "ciężej" pracować po włączeniu któregoś z powyższych (lub razem) i wydawać taki "buczący" dźwięk? Z góry dziękuję za rzeczowe sugestie i odpowiedzi.
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-05-2016
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 benzyna gaz
Rocznik: 2002
|
Podnieś maske i poproś kogoś zeby okrecił kierownica na zimnym silniku i słuchaj, ewentualnie ostroznie dotknij pompy, czyli organoleptyka na poczatek, mozesz też sprawdzić altek, ładowanie itp no i standardowo pobór prądu na wyłaczonym silniku do sprawdzenia.
Wydaje mi sie ze to pompa wspomagania, jak olej jest zimny to inaczej pracuje, czy cieknie ci gdzieś? Ile masz przebiegu? |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
"Buczy"zimny silnik po uruchomieniu, gdy włączę cokolwiek "buczenie" się wzmaga. Gdy silnik się nagrzeje i nic nie jest włączone (klima, koła prosto - pompa wspomagania lub ogrzewanie szyby) "buczenie" zanika.
|
|
|
|
#4 |
|
|
Już znam i zlikwidowałem przyczynę tego "buczenia". Przypomnę, że występowało ono gdy załączałem jakiś odbiornik prądu. Pompa wspomagania, klimatyzacja lub ogrzewanie szyby. Najgłośniej "buczało" gdy to wszystko naraz pracowało.
Winnym okazało się koło pasowe wału korbowego.
|