Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-06-2016, 20:33   #1
oisom
ford::advanced

Model: Focus combi
Silnik: 1.6 16V zetec SE + LPG
Rocznik: 2002
Domyślnie Wsysanie węża małego obiegu chłodniczego

Witajcie. Sprawa nie dotyczy mojego samochodu lecz znajomej i nie mogę już patrzeć jak ją kolejny mechanik naciąga na koszty nie likwidując problemu. Chodzi o to że przegrzewa się jej samochód. Temperatura skacze na czerwone pole podczas szybkiej jazdy np. autostrada prędkość 110 - 130 km , spada gdy wjedzie w drogi lokalne i porusza się wolniej. Z tego co się dowiedziałem to miała zrobione tak : wymiana uszczelki pod głowicą, wymiana termostatu, wymiana czujnika temperatury, wymiana chłodnicy, wymiana płynu.
Po tym jak usłyszałem że tyle jej zrobili a problem dalej trwa zajrzałem pod maskę. Coś co od razu zwróciło moją uwagę to fakt że przy dodaniu gazu gdzieś na 2500 zaczyna mocno zssysać węża który idzie z przodu silnika z lewej strony omija silnik i leci dalej do kabiny do wymiennika.To nie jest wąż do chłodnicy a raczej część małego układu chłodniczego. Ten wąż zaraz na początku ma oryginalne zagięcie pod 90 stopni i takie zgrubienie na długości około 15 cm. zsysa go tylko w tym miejscu potem średnica węża jest mniejsza. Porównując go do węża w moim samochodzie różnica jest taka że u mnie w środku węża w miejscu tego zgrubienia jest oryginalnie jakaś wstawka wewnątrz która jest twarda ( jak by jakaś rurka w środku może jakiś zawór zwrotny może coś innego nie wiem ) a u niej ten wąż w miejscu tego zgrubienia jest całkiem miękki. Czy ktoś mi może odpowiedzieć co tam powinno być ? i czy fakt mocnego jego zsysania może być powodem ograniczenia wydajności pompy i co za tym idzie przegrzewania na wyższych obrotach ?? Druga rzecz to wydaje mi się że coś tam namieszali z tym termostatem bo uruchamiając silnik wszystkie węże nagrzewają się jednakowo tak jakby termostat był otwarty ciągle (no ale to w tym momencie nie jest najważniejsze teraz przez tą chwilę może być i otwarty skoro za bardzo się grzeje. Ona była tam już kilka razy być może wpadli na "genialny " pomysł i jej go rozwiercili. Dodam że węże do chłodnicy zachowują się normalnie ani ich nie zsysa ani nie robią się twardsze po dodaniu gazu.
Bardzo proszę by ktoś odpowiedział jak ten wąż się nazywa prawidłowo ( od przodu silnika od lewej strony biegnie przed silnikiem i idzie dalej z prawej strony i wchodzi w kabinę) oraz co tam brakuje w miejscu tego zgrubienia na długości ok 15 cm i jakie jest tego zadanie. Focus I

Stary 26-06-2016, 21:49   #2
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Wsysanie węża małego obiegu chłodniczego

Możesz na foto z netu zaznaczyć, który to wąż? No i co to za silnik jest w ogóle?

Xperia Z1 tap tap
Stary 26-06-2016, 22:49   #3
oisom

Silnik 1,6 więcej na razie o tej porze nie dowiem się, ale mam zdjęcie z zaznaczonym tym wężem. Strzałką zaznaczone zgrubienie. U mnie w 1.6 16V v z 2002 to zgrubienie jest całkiem sztywne coś jest tam w środku wyczuwalne, jakaś wkładka nie wiem co czy tylko usztywnienie czy jakiś element typu zawór zwrotny , ciśnienowy, ogranicznik przepływu- nie wiem. Dalej ten wąż po za tym zgrubieniem jest już normalny - miękki . U niej zsysa tylko tu gdzie to zgrubienie , jest miękkie jak reszta węża.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg wąż.jpg (82.8 KB, 33 wyświetleń)
Stary 26-06-2016, 22:50   #4
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999

Na tą chwilę, jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że tam musi być zamocowany jakiś wzmocniony wąż, a mechanicy wstawili jakiś inny, zwykły, docięty, stąd ten efekt.

Xperia Z1 tap tap
Stary 27-06-2016, 07:37   #5
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

dziś zobacze u mnie
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2016, 08:16   #6
atomics

Model: Ford Focus mk2 fl
Silnik: 1.6 tdci 134 KM
Rocznik: 2008

U mnie też się przegrzewa z tym że na gazie tylko silnik inny bo 1.8 16v jednak w bardzo podobnych okolicznościach, wymiana czujnika temperatury załatwiła problem na 3 dni bo już wywala błąd czujnika myślę że po prostu padł, może też tak być że ten czujnik jest już walnięty albo zbyt mocno dokręcony (czytałem że może mieć wpływ), ja bynajmniej mam zamiar wstawić nowy
atomics jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2016, 08:18   #7
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

tak, tego czujnika się nie wkręca do końca
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2016, 16:22   #8
oisom

Sprawę sprawdzenia czujnika temp. zostawię w następnej kolei, na początek interesuje mnie przyczyna ściskania węża o którym pisałem na początku, bo nie jest to normalne zjawisko.
Stary 27-06-2016, 16:51   #9
krzys1968
ford::expert

Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014

Tu temat ciekawy do przegrzewania się silnika. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez krzys1968 ; 27-06-2016 o 22:04
krzys1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania