Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-07-2016, 13:26   #1
Adamgl
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci 90 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Auto stanęło - wszystkie kontroli się świeca, błąd silnika, odcięty pedał gazu

Dzień dobry.

Podczas jazdy nagle auto mi stanęło na środku drogi. Zapaliły się wszystkie kontrolki, wyświetlił błąd silnika. Auto dalej pracowało na wolnych obrotach, ale nie reagowało na pedał gazu. Światła, kierunkowskazy działały normalnie.
Po wyłączeniu silnika auto nie chciało odpalić - błąd silnika. Po odczekaniu paru minut, auto odpaliło i normalnie dało się jechać, choć nie działał tempomat.
Kilkadziesiąt km dalej znów to samo. Odpaliłem po jakimś czasie. Potem znów to samo. Auto się nie dławi jak odpala to kręci normalnie - jak nie chce odpalić to po prostu jest cała tablica w światełkach i nie reaguje zupełnie.

I teraz stoi - może odpalić (ale nie musi) i w każdej chwili się zatrzymać (nie gasząc silnika) - po prostu odcina pedał gazu i włączają się wszystkie kontrolki.
Po podłączeniu do komputera pokazuje kilkanaście błędów po kolei.

Nie wiem co robić. Proszę o jakieś rady.

Adamgl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2016, 14:43   #2
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Auto stanęło - wszystkie kontroli się świeca, błąd silnika, odcięty pedał gazu

Najprawdopodobniej zimne luty w zegarach, jest o tym dużo na forum wpisz zimne luty w opcję szukaj
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2016, 16:13   #3
agir
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: focus
Silnik: 1,0 ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Auto stanęło - wszystkie kontroli się świeca, błąd silnika, odcięty pedał gazu

Ja dorzucę jeszcze żeby sprawdzić i potraktować sprayem do konserwacji styków każdą złączkę która jest w komorze silnika. Ja przerabiałem kiedyś efekty umycia silnika przez poprzednika karcherem.
agir jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2016, 16:36   #4
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Puknij pięścią w daszek zegarów, jak będzie poprawa/zmiana, to winowajcą są "zimne luty" w zegarach.

Ostatnio edytowane przez radek70 ; 08-07-2016 o 16:39
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania