![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::advanced
![]() Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
|
![]()
Czy ktoś z forumowicz wymieniał rolkę napinacza i ma jakiś sposób żeby zrobić to szybko i gładko? Chodzi mi o to czy da radę wyjąć napinacz bez wjeżdżania na kanał bądź podnośnik? Z tego co patrzyłem to trzeba demontować nadkole żeby się tam dostać ale może ktoś ma lepszy pomysł.
Jaka rolka będzie najlepsza? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
![]()
Ja wymieniałem cały napinacz z rolką. Wprawdzie mam mk2, ale powinno być podobnie. Wszystko zrobiłem od góry silnika bez kanału, demontowałem chyba tylko dolot. Kupowałem Dayco i taki zużyty zdjąłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Napinacz trzeba naprężyć nakładając jakąś dopasowaną rurkę i zablokować bolcem. Przypatrz się zdjęciom ze strony, napinacz fabrycznie zablokowany jest bolcem w górnej pozycji. Jak chcesz wymienić samą rolkę, to ma lewy gwint.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
![]()
Z tego co pamietam najpierw trzeba wykrecic srube najblizej rolki przed jej blokada
|
![]() |
![]() |