![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-02-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6 16V, 2,0 TDCI
Rocznik: 2001, 2006
|
Witam
Na wstępie przeproszę za moje braki w wiedzy mechanicznej szczególnie silników Diesla. Posiadam Focusa 2.0 TDCI rok 2006 - przebieg niby 182tys km Od długiego czasu walcze z autem i bujam sie od mechanika do mechanika - chodzi o prace silnika. Gdy zaczyna być chłodno (ponizej 5-7 st Celsiusza) mama gigantyczne problemy z zapaleniem auta. Auto kreci ale silnik nie chce zaskoczyć - a jak w końcu zaskoczy to obłok jasnego dymu z wydechu truje wszystko co żywe w okolicy. Mechanicy głównie diagnozują że "pewnie wtryski" przy czym pewności nikt nie daje a zabawa w wymianę wtrysków nie jest tanią. Do beznadziejnego zapalenia po dłuższym postoju dochodzi jeszcze zwiększone zużycie paliwa i ostatnimi czasy gdy mocniej przycisnę gaz to za mną robi się zasłona czarnego dymy (i nie jest to mała chmurka tylko naprawdę czarna ściana). Ostatni ze znajomym zrobiłem test że na chwilę odłączyć przewód paliwowy wychodzący z filtra paliwa (bo zawsze przy zapalaniu mama tam w cholere bąbli powietrza) - efekt był ciekawy bo odłaczyliśmy go na chwilę i do przewodu wlazł mały "bąbel powietrza. Założyliśmy z powrotem, auto zapaliło ale po kilku sekundach zgasło i za cholerę nie można było go odpalić. Dopiero po 5 min ciągłego próbowania i odpuszczania zassał paliwo i odpalił. Objaw mnie trochę zdziwił i postanowiłem wymienić obudowe filtra i sam filtr z mysle ze cos pomoże. Dwa dni później w odwiedziny wpadł do mnie kuzyn co zawodowo kręci w autach i obejrzał auto i pokazał mi, że auto mocno pluje olejem w kilku miejscach. Miedzy innymi tutaj (zaznaczone strzałką): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.http://narzedzia.koszalin.pl/Focus_silnik.jpg Ale zastanawiające jest jeszcze jedno - co to w ogóle jest za przewód powietrza ten oznaczony kółkiem? Patrzyłem na zdjęcia innych Focusów 2.0 TDCI i żaden nie miał takiego rozdzielenia tych przewodów co u mnie. Do czego to służy? I co to za "pierdolnik" z którego się tak poci olejem? Do tego jeszcze kuzyn pokazał mi że ta rura idąca w lewo do intercoolera też się zarąbiście poci przy wejściu do intercoolera. Zasmuciło mnie to trochę bo z tego co wiem to w tych przewodach powinno być powietrze a nie olej a druga sprawa że wszystkie te wycieki nie wskazują chyba na przebieg 182 tys km tylko bardziej 282 tys :/ Ostatnio edytowane przez bodziotx ; 23-08-2016 o 22:52 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Pierwsza sprawa , że ty to auto masz zapowietrzone , jeżeli nie możesz odpalić i w przewodzie przeźroczystym masz widoczne bąble powietrza . Sprawdzić porządnie wszystkie uszczelki , przewody paliwowe , połączenia .
Kupić pompkę ręczną , tak zwaną gruchę , z kawałkiem węża , podokręcać co się da , odpowietrznik na filtrze i drugi zawór do spuszczania na dole , a później odłączyć powrót paliwa i przeciągnąć paliwo z całego układu , aż zacznie lecieć samo paliwo bez bąbli . W przewodach intercoolera jak i w dolocie może być niewielka ilość oleju , tak jest w większości samochodów . Może być tłuste , zapocone , mieć ślady oleju . Chyba że ten olej chlupie ci po całej rurze , to wtedy niedobrze . Element o który pytasz to przepustnica , ja też mam podwójną , tak mają 2.0 tdci , tak samo jak w volvo i citroneach czy innych peugeotach z tymi silnikami . |
|
|
|