![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 TDCi 136KM/329Nm by Heko
Rocznik: 2010
|
Hej, jakie jest poprawne napięcie ładowania w Focusie 1.8TDCi?
Mam Focusa MK2 FL z 2010, padł w nim akumulator przez weekend. Kupiłem nowy Varta Blue Dynamic 12V 80Ah 740A F17 i sprawdziłem napięcie ładowania. Mam moduł bluetooth Nokii którego nie da się wyłączyć, więc on pobierał prąd przy każdym pomiarze. Sprawdzane po przejechaniu 3 km. 1. Postojówki, bez obciążenia - 14.15V - 14.20V. 2. Przy dziennych (krótkich) z klimatyzacją - 13.20V i urosło do 13.30V. Może by jeszcze urosło, ale przerwałem test. 3. Przy długich, klimatyzacji i ogrzewaniu przedniej i tylnej szyby oraz nawiew klimatyzacji na HI (tryb max podgrzewania szyb) - 11.96V - 12.00V. Czy te wartości są w porządku czy trzeba szybko auto zabierać do elektryka, żeby nie popsuć nowego akumulatora? Dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam PS. Jak działa ten Smart Charge? Czy poziom ładowania może się zmieniać? Ostatnio edytowane przez rafiozo ; 10-08-2016 o 09:58 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
O poprawnym napięciu ładowania, jest tyle napisane już na Forum, co o klimatyzacji.
Wystarczy użyć opcji ,,szukaj,,, i czytać, czytać, czytać ,,,, aż do skutku, w zrozumieniu tematu. |
|
|
|
#3 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Oddałem do warsztatu elektromechaniki pojazdowej. Wyszło, że cały alternator do wymiany, nowy będzie na jutro. Temat do zamknięcia.
Ostatnio edytowane przez rafiozo ; 11-08-2016 o 16:30 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
No to walą w rogi kolejnego je......, jak może być cały alternator do wymiany, który ładuje ???
Jak już uregulujesz zapłatę, a może lepiej przed, sprawdż napięcia ładowania, zrób ze 20 km wkoło warsztatu,i jak się nic nie zmieni, to pomyśl trochę ... |
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
|
To w ogóle wygląda jak trochę nieudolna próba reklamy tego warsztatu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-06-2016
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI 150KM
Rocznik: 2017
|
Kolego nie wiem jak jest w roczniku 2010 ale w mk3 od 2011 ładowanie jest sterowane komputerowo w zależności od stopnia naładowania akumulatora i ma wartość zmienną.
Więc może najpierw to sprawdź zanim wymienisz dobry alternator W mk3 ładowanie jest od 12,30 do nawet 14,90 jak wyładowany akumilator |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Usunąłem nazwę warsztatu. Dzwoniłem do nich i mówili, że rozebrali go i nie ma co z niego zbierać. Pytałem o możliwości naprawy to mówił, że przekroczy wartość alternatora. Dodatkowo zwróciłem uwagę, że auto zaczęło buczeć odkąd padł oryginalny akumulator. To buczenie zwiększa się wraz z reakcją na gaz. Wydaje mi się, że to dźwięk alternatora.
Bump: Zmieszaliście mi trochę w głowie tymi postami, dzwoniłem tam ponownie i rozmawiałem z kierownikiem warsztatu. Powiedział mi, że auto ma inteligentne ładowanie, ale to nic nie miało wpływu na niskie ładowanie. W alternatorze nastąpiło zwarcie, stopił się wirnik, a nawet lakier na obudowie. Nie było sensu go naprawiać, miał zbyt wysoką temperaturę. Dodał, że po zwarciu na pewno głośniej pracował co mogło być wspominanym buczeniem. Przy odbiorze auta poproszę o oryginalny alternator, żeby potwierdzić to co powiedział. Ostatnio edytowane przez rafiozo ; 11-08-2016 o 16:49 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
To co Ci powiedzieli, to miało by sens, gdybyś auto zawiózł na lawecie, aku zero, altek spalony.
Ale jak ładuje, to znaczy że nie spalony, nic w nim nie jest uszkodzone, no może łożysko mieć luz, lub siadło. A alternatorów złomowych, to oni mają sporo, i mogą dać byle jaki. Ale jedno jest pewne, będziesz miał nowy alternator, i trochę mniej w portfelu. |
|
|
|
#10 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, ale akumulatora miałem zero. Mogłem do nich dojechać bo kupiłem nowy akumulator.
PS. Czemu uważacie, że każdy warsztat to oszuści? Ostatnio edytowane przez rafiozo ; 11-08-2016 o 17:14 |
|
|
|