Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-10-2024, 11:42   #1
miksto
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Fors Focus Mk3
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2013
Post Twarde sprzęgło i spadki mocy po wymianie dwumasy.

Cześć,
Przeszukałem całe forum aby nie powielać tematu lecz nie znalazłem nic takiego. Kupiłem w tym roku Forda Focusa MK3 z 2013 roku. Silnik 1.6 tdci Econetic 90KM. Ogólnie do tej pory było naprawdę wszystko w porządku lecz pojawił się dziwny dźwięk podczas ruszania ( taki metaliczny dźwięk, jakby metal o metal się ocierał ). Dodam że cały ten problem był tylko przy ruszaniu i nie za każdym razem. Zauważyłem że problem pojawiał się częściej gdy auto było już dobrze nagrzane po dłuższej jeździe. Teraz do rzeczy. Auto pojechało do mechanika i diagnoza to oczywiście dwumasa i skrzynia biegów do naprawy. Zostało wymienione kompletne sprzęgło wraz z dwumasa + wysprzeglik. Skrzynia została naprawiona i zostały wymienione wszystkie oleje i płyny w wysprzegliku i pompie hamulcowej bo podobno chodzą na tym samym obiegu. Irytujący metaliczny dźwięk ustał lecz samochód ma teraz twarde sprzęgło i brakuje mu mocy. Jak np. zostawię auto na chwilę na biegu jałowym to nagle sprzęgło robi się miękkie i auto odzyskuje od razu moc. Lecz po krótkiej jeździe znowu robi się twarde i moc spada. Wiem że to dziwne ale mechanicy twierdzą że wszystko jest w porządku a wiem że zdecydowanie inaczej przyspieszało przed tą naprawą.

miksto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2024, 11:48   #2
miksto

Domyślnie Odp: Twarde sprzęgło i spadki mocy po wymianie dwumasy.

Obroty idą normalnie lecz przy dodawaniu gazu ewidentnie słabo teraz reaguje. Tak jakbym miał przyczepę podpiętą.
Stary 14-10-2024, 12:56   #3
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Hamulce się nie grzeją?
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2024, 13:29   #4
miksto

Nie, nie. Nic się nie grzeje. Myślałem ewentualnie że jest źle odpowietrzone sprzęgło ale robili to już 3 razy i nic to nie dało.
Stary 14-10-2024, 13:41   #5
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Jeżdżąc po mieście takim, jak Kraków nie trudno znaleźć skrzyżowanie, na którym stoi się lekko z górki lub pod górkę. Swobodne staczanie się samochodu po puszczeniu hamulca, gdy wystąpi problem z mocą pozwoli na eliminację blokowania się kół przez układ hamulcowy.
Co do twardego sprzęgła, to doświadczyłem czegoś takiego w benzynowym FF2. Jazda po mieście, drogi wojewódzkie i krajowe było OK, ale przy gonieniu autostradą lub "eską" jak przyszło zredukować po dłuższym odcinku bez zmiany biegów sprzęgło było twarde jak nieszczęście. Po 2-3 naciśnięcia miękło, było OK, do czasu kolejnego dłuższego odcinka jazdy bez jego używania. W lecie było z tym stanowczo gorzej. Wreszcie sprzęgło, a raczej łożysko padło i po wymianie pedał jest bardziej miękki niż był wcześniej, jest dużo miększy niż w FF3 i Fieście, I tak już się to ma z 60.000 km.
W temacie spadków mocy to nie zauważano niczego w parametrach silnika lub DTC?
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2024, 13:47   #6
miksto

Po podpięciu komputera żadne błędy się nie pojawiły. Co do samego łożyska to ono nie jest w komplecie razem z dwumasa i sprzęgłem? Pytam bo nie znam się aż tak. Wymienia się je osobno ?
Stary 14-10-2024, 22:46   #7
thesperado

Padło łożysko, ale oczywiście wymieniłem cały zestaw i nie dość, że problem hałasującego łożyska został rozwiązany, to przy okazji problem z twardniejącym pedałem sprzęgła także, a jako bonus mam super miękki pedał sprzęgła, idealny na miasto. Nie wiem co było przyczyną twardniejącego pedału, ale wymiana sprzęgła pomogła, a u Ciebie, jak czytam stało się odwrotnie i w bonusie masz problem z mocą. Błędy, błędami, ale pisałem także o parametrach bo może w nich można zauważyć jakiś powód spadków mocy, np. niższe ciśnienie doładowania, zaniżona wartość na przepływomierzu lub spadek ciśnienia paliwa, choć trudno to powiązać ze sprzęgłem. Jest jednak jedna rzecz. Czy przypadkiem sprzęgło nie jest wadliwe, pedał twardnieje, a to przenosi się na czujnik na pompie sprzęgła i dalej na moc? Jak widać fanem Diesla w pojazdach osobowych i TDCI nie jestem, ale są na forum koledzy bieglejsi w tym temacie, więc może coś więcej podrzucą.
Stary 16-10-2024, 21:22   #8
miksto

Ja też niestety nie wiele potrafię sam zrobić chodź jakąś wiedzę teoretyczną posiadam. Teraz przez te 3 dni jak było dość chłodno rano to sprzęgło było miękkie i auto ładnie przyspieszało. Umówiłem się na 31 października do mechanika który zajmuje się tylko fordami. Trochę trzeba poczekać ale mam nadzieję że uda mi się ogarnąć temat.
Stary 16-10-2024, 22:26   #9
gregor75

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008

Problem jest ze sprzęgłem . Coś nie wyszło przy wymianie .
Stary 19-10-2024, 20:13   #10
thesperado

Cytat:
Napisał miksto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Umówiłem się na 31 października do mechanika który zajmuje się tylko fordami.
Daj znać jak się ta historia zakończy, bo faktycznie usterka ta jest nieco nietypowa.
Odpowiedz

Tagi
brak mocy , dwumasa

Zasady postowania