![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Hubert
Model: Mondeo MK3 GHIA
Silnik: 2.0 TDDI 115 przed chipem :D
Rocznik: 2001
|
Witam kolegów...czy ktoś z was uszczelniał moze wtryskiwacze?? mam zakupione uszczelki miedziane i inne gumowe potrzebne do wymiany po sciagniecu np pokrywki czy kolektora bo bede tez wymieniał świece a chciałem za jednym strzałem wszystko. jakie jesze są potrzebne bo mechanik mówił ze na samej górze jest jeszcze jakas gumowa taka czarna ale nic nie mówił o ustalaczu plastikowym...jak to u was wygladało??
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-07-2007
Model: Mondeo
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2015
|
Operacja jak najbardziej do wykonania samemu.
Potrzebne będą podkładka miedziana , ustalacz plastikowy i uszczelniacz gumowy. Klucz płaski 14 i imbus nr7 Kawałek drutu gdyby trzeba było podkładkę miedzianą wydłubać z silnika. Operacja wyjęcia wtryskiwacza gdy jest upaprany w czarnej smole, najlepiej wykonać na nagrzanym silniku gdy ona jest elastyczna. Robić to to pojedynczo odpalając motor by w przypadku błędu szybko dojść co zacz. Co do świec żarowych trzeba naprawdę delikatnie je wykręcać gdyż są stalowe i wkręcone w aluminiowy blok co powoduje korozję chemiczną ,i łatwo je ukręcić , a wtedy będą duże koszty.
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Ustalacza zazwyczaj wymieniać nie trzeba, chyba, że przespałeś moment, w którym przepaliła się podkładka pod wtryskiem, ta miedziana i naszło od spodu syfu tyle, że było to w stanie ugotować ustalacz, ale ciężko to przegapić, bo tak niemiłosiernie wali spalinami w kabinie, że nie sposób z tym dłużej jeździć.
Uszczelkę gumową, tą czarną, która siedzi na górze też rzadko kiedy trzeba wymieniać, zazwyczaj wypalają się tylko te miedziane na dole gniazda wtryskowego. Tamta franca potrafi się nieźle przykleić na dole, dlatego po wyjęciu jej zazwyczaj oczyszcza się i wyrównuje gniazdo wtrysku specjalnym frezem. Masz takowy? Co do uszczelek to uszczelka pokrywy zaworów - jak będziesz ściągał. Tej francy praktycznie nie da się założyć dwa razy tak, aby nie ciekła. Koszt około 10PLN zamiennik (w ASO minimum 5 razy tyle). Uszczelki kolektora dolotowego (4 większe i 4 mniejsze oringi). Przydadzą się uszczelki do końcówek przewodów przelewowych (takie malutkie oringi) - one parcieją od ropy z czasem i potrafią się rozsypać przy wyciąganiu przelewu, a będziesz wyciągał. Możesz też kupić tą prostokątną uszczelkę kolektora, która jest na wejściu kolektora, na łączeniu plastików.
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Karol
Model: .
Silnik: 2.4
Rocznik: .
|
Witam
Nie moge znalesc podobnego Tematu na forum wiec wklejam tutaj. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam wyciek z Wtryskiwacza, Lecz nie wiem jak sie do tego zabrać i czy tam w środku sa jakies uszczelnienia.. Może Mi ktoś podpowiedzieć? (2.0 tdci 136km, 2005r Focus) Zdjecie z Internetu przykładowe. Aczkolwiek chodzi mi o to Miejsce w moim Aucie, |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Dawid
Model: Focus mkII
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
|
to jest od przewodu zasilajacego paliwko jesli dobrze mówie, moge sie mylic. Z tego co sie orientuje przynajmniej w 1.6tdci tam chyba nie ma zadnej uszczelki
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Karol
Model: .
Silnik: 2.4