Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-09-2016, 17:45   #1
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Jakosc muzyki w radiu

Mieszkajac w CZ, przyjezdzajac do PL slysze duza roznice miedzy dzwiekiem emitowanym w czeskich stacjach (Evropa2, Express Radio, Spin Radio) w porownaniu do polskich stacji (RMF, Radio Z). Oczywiscie na korzysc polskich rozglosni. Przede wszystkim wieksza dynamika, bardziej czytelny bas. W czeskich radiach to taka "plaska" papka, ktora sie miesza z szumem opon.

Jako, ze juz dosc dlugo slucham Spotify, ostatnio postanowilem wyprobowac wersje premium. I tak mnie natchnelo aby puscic sobie w aucie (z iP przez BT). Szoku jaki przezylem nie potrafie opisac. Zaczalem porownywac utwory, ktore wlasnie gra dane radio ze Spotify. Roznica byla jakby porownywac dzwiek z "jamnika" ze sprzetem Hi-Fi. I to doslownie. Muzyce z radia brakuje tak gory jak i dolu. Jest tak stlamszona (przypuszczalnie kompresja pasmowa), ze w ogole sie dziwie ze tego sluchamy.

Tu nadmienie, ze wiem iz w radiu mozna korygowac dzwiek i oba profile (radio i BT) mam ustawione podobnie: +1bass, -1 srodek. Troche tez sie znam na postprocessingu dzwieku, kompresji (dynamiki, nie mylic z kompresja danych), limiterach etc.

Ludzie wymieniaja radia, glosniki zeby cos z tego marnego dzwieku wyciagnac. A okazuje sie, ze to stacje radiowe tak kalecza dzwiek. No chyba ze blad jest w samym radiu (Sony), w ktorym zubozono linie radiowa, pozostawiajac wysokiej jakosci dzwiek z BT (jesli tak mozna mowic o A2DP). Ale wtedy nie bylo by takiej roznicy miedzy polskimi i czeskimi stacjami.

Od tego momentu slucham w aucie tylko Spotify. Miod powiadam.

Stary 08-09-2016, 10:04   #2
lordwader
ford::advanced

Imię: wader
Model: Kuga mk2 lift; Focus mk3 lift
Silnik: 1,5 150KM; 1.5tdci 95KM
Rocznik: 2018, 2016
Domyślnie Odp: Jakosc muzyki w radiu

Bez przesady z tą jakością dźwieku. Fabryczne radio gra słabiutko oj słabiutko, z USB albo bluetooth jest duzo lepiej ale do jakości odtwarzaczy np. z vw radyjkom fordowskim jest daleko. Powiem wiecej jest coraz dalej. Miałem kiedyś cmaxa z 2013 i radio grało zdecydowanie ładniej niż w obecnym cmaxie z 2016 (a wymieniłem już w nim nawet głosniki na Herze, ale dobrego wzmacniacza zmiana będzie niewielka).
Nawet focus mojej żonki z 2012 gra o niebo lepiej niż nowe radio z sync2 w tym nowym c-maxie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lordwader jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2016, 10:31   #3
MaXyM

Ja nie oceniam obiektywnej jakosci tylko roznice miedzy jakoscia muzyki z radia a jakoscia tego samego nagrania przez BT. A tu roznica jest potezna. A poniewaz duzo zalezy od konkretnej rozglosni radiowej to przypuszczam ze dzwiek jest kaleczony na etapie postprocessingu w studiu.
Stary 08-09-2016, 10:56   #4
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016

Dla mnie takim "uderzeniem" jest przejście danej stacji pomiędzy FM a DAB+.

Może w CZ tną bitrate w porównaniu do PL - ja nie mam porównania. Łapię niemieckie częstotliwości, ale porównując do naszych stacji różnić nie słyszę.
Ogólnie to na FM szału nie ma.
Stary 08-09-2016, 11:22   #5
MaXyM

Nie tyle bitrate (bo to analogowe wysylanie) co jakis postmastering robia.
Moze maja umowy z wydawnictwami ze jakosc z radia musi byc nizsza niz platny dostep (CD, platny streaming etc)

Jak bede w PL to porownam jakosc z polskim radiem.
Stary 08-09-2016, 21:29   #6
sonicsquad
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: C-max Ghia
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006

Panowie. Nikt nie ma umowy na to że jakość ma być gorsza... Trzeba po prostu pamiętać że fale UKF maja ograniczoną nośność (pasmo przenoszenia radia FM to coś od około 40 Hz do 15-16 kHz) i nie można za ich pomocą przesłać dźwięków w jakości oryginalnej CD czy MP3 w wysokim bitrate (np 320kb/s) nie mówiąc o loseless. Do tego dochodzą zakłócenia radiomagnetyczne które emitują chyba wszystkie urządzenia. Nie zapominajmy że podczas jazdy np po mieście fale są stale przesłaniane przez budynki a stała zmiana odległości od nadajnika nie pomaga w jakości.
Druga sprawą jest sprzęt rozgłośni... Nawet puszczana muzyka z winyli czy płyt CD idzie na końcu przez kompresor który ma wzmocnić niektóre pasma (uwypuklić środek wzmocnić bass bo taka teraz muzyka w modzie).
Trzecią sprawą są odbiorniki w autach. Nie oszukujmy się ale Onkyo czy MArantz to tam nie siedzi i nawet markowe radio Sony czy inne nie ma we wnętrzu super podzespołów.

Strumieniowe przesyłanie dźwięków to nic innego jak odtwarzanie dokładne bit za bitem tego co mamy w pamięci urządzenia. Odtwarzacz ma sprawę ułatwioną - brak szumów pełne pasma i z łatwością zamieni dźwięki stereo na 5.1. Różnica jest kolosalna. Ufff

Ostatnio edytowane przez sonicsquad ; 08-09-2016 o 21:31
sonicsquad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2016, 21:45   #7
kaan1

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Jechałem Z DAB+ przez kilka krajów. Zdecydowanie DAB+ najlepiej szedł u nas w kraju. Nawet jeśli bit rate jest 64 k/s to i tak jakość dźwięku jest bardzo dobra. A przecież może też być 256 k/s - w sumie teraz jest jeszcze mało stacji więc nie ździwiłbym się jeśli nadają na wysokim bit rate. Ja wolę jednak słuchać w stereo - moim zdaniem Surround brzmi gorzej - jest mniejsza separarcja stron co w małym pomieszczeniu jest istotne. FM brzmi słabo. Odsłuc***ę naturalnie - korektor 0 0.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2016, 11:31   #8
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Cytat:
Napisał sonicsquad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie. Nikt nie ma umowy na to że jakość ma być gorsza... Trzeba po prostu pamiętać że fale UKF maja ograniczoną nośność (pasmo przenoszenia radia FM to coś od około 40 Hz do 15-16 kHz)
Nie pamiętam jak jest od dołu, ale od góry to tylko 12,5 kHz. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I to z pewnością więcej niż -3 dB spadku na krzywej, co w efekcie daje realne pasmo słyszalne w granicach 200Hz do 10 kHz.
Dlatego na UKF dla wyrównania charakterystyki choćby subiektywnie zbliżonej do CD/mp3 (jednak z mizernym efektem) ja daję bas na +4, middle na -5, treble na +7.
Co do źródła u nadawcy to wolę się nie wypowiadać, bo czasami to aż żenada jakie zapchajdziury puszczają.

Ogólnie mówiąc, jak chcę posłuchać muzyki w akceptowalnej jakości to tylko nieskompresowany format CD Audio, dopiero później mp3 odpowiednio przygotowane i zgrane na CD a na końcu UKF (raczej tylko dla wiadomości i audycji słownych).

Ostatnio edytowane przez p.saw ; 09-09-2016 o 11:34
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2016, 14:34   #9
MaXyM

Hmm.. nie to nie wiem czemu mialem w pamieci ze UKF potrafi sie zblizyc do Hi-Fi. Dzieki za uswiadomienie.

Pozostaje jeszcze fakt roznicy w jaskosci miedzi stacjami CZ a PL.

Edit: wlasnie zrobilem inny eksperyment. Porownalem jakosc miedzy internetowym radiem (MP3 128kbps) i Spotify. I ta sama przepasc. Wiec jednak to radio tak beznadziejnie nadaje. Jeszcze bym musial porownac ten streaming z mp3 z dysku (zrzucana z CD) zeby miec pewnosc. Ale jestem prawie pewien ze mp3 128kbps tak nie kosi dzwieku

Edit2: duzo zalezy od odtwarzanego utworu. Co mnie przekonuje, ze to fatalny postmastering.

W kazdym razie, wniosek jest taki, ze do oceny audio w danym aucie nie nalezy sie poslugiwac radiem. Plyta CD czy dobrej jakosci MP3 sa duzo lepsze.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 10-09-2016 o 14:49
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2016, 20:52   #10
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

UKF raczej jest daleko od Hi-Fi. I do oceny audio w samochodzie nie powinno być brane pod uwagę.
Ba nawet jeszcze większą różnicę słychać w sprzęcie stacjonarnym (domowym). Im lepszy sprzęt tym różnica jest bardziej "obnażana".

Jednym z istotniejszych czynników, który ma wpływ na jakość dźwięku UKF ma wybór źródła puszczanego przez realizatora dźwięku (radiowca).
I tu dochodzimy do paradoksu. W latach 80-tych, kiedy mało kto miał dostęp do płyt CD, zwracano większą uwagę na wybór źródła dźwięku granego w radiu. Dlatego wtedy jakość tego dźwięku wydawała się subiektywnie lepsza. Dziś wszystko jest nastawione na masówkę i jakość źródła odeszła na dalszy plan.
Ogólne w latach 80-tych, "zabawa" w Hi-Fi a później Hi-End szła w dobrym kierunku. Fajnie rozwijała się technologia zapisu analogowego na CC (compact cassette). Sam miałem wtedy sprzęt z wyższej półki, którego precyzja zapisu i odtwarzania oraz jakość mogłaby zadziwić nie jednego dzisiejszego słuchacza. Później nastała era zapisu CD. I tu wzrosła przede wszystkim dynamika o stosunek S/N, co miało wpływ na poprawę jakości. Choć ja nadal byłem wierny mojej taśmie CC. Na dobrym sprzęcie z taśmy uzyskiwałem parametry takie jak dynamika i S/N na poziomie ponad 80 dB, przy pasmie przenoszenia 20 Hz-18 kHz. No ale to już przeszłość. Choć mój zbiór kaset CC nadal zajmuję ważne miejsce na półce. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ciekawym rozwinięciem jest SuperAudio CD. Mam i korzystam i wrażenia odsłuchowe super. Szczególnie na dobrym sprzęcie, który potrafi obsłużyć prawdziwy dźwięk audio wielokanałowy (nagrany w takim formacie a nie sztucznie "wygenerowany"). Co prawda na razie udało mi się kupić jedną taką płytę, a czekałem na nią kilka ładnych tygodni od zamówienia.

Dzisiaj, kiedy królują formaty mp3 i tym podobne, niestety jakość dźwięku odeszła na dalszy plan. To mnie niestety martwi, bo kosztem kompresji i upchania max na min nośniku zapomniano, że muzyka musi brzmieć. Dziś muzyka jest łatwo dostępna ale to już nie to samo.

Pisałem, że też słucham mp3 zgranych na CD, ale wcześniej są poddawane obróbce odpowiednimi programami, aby brzmiały choć trochę podobnie do CD audio. Raczej staram się zgrywać pliki nie mniejsze niż 256 kbps.

Sorry, że się trochę rozpisałem i nie koniecznie w temacie ale myślę, że warto czasami podzielić się swoimi doświadczeniami. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania