Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-04-2025, 14:08   #1
julo99
ford::beginner

Imię: julo
Model: Mondeo mk5 Kombi
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2018
Domyślnie Bezpośrednie czyszczenie wtrysków DW10F

Witam.
Wydaje mi się że przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie w jaki sposób można przeczyścić wtryski bezpośrednio ze zbiorniczka z preparatem.
Wiem że ze względu na pompę w baku trzeba zastosować dodatkową pompkę. Pytanie jak wpiąć się w układ? Czy trzeba odciąć zasilanie od pompy w baku (bezpiecznik)?
Jedyne co znalazłem to ten filmik z Kugi: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ale nie do końca wyraźnie widać jak to jest wpięte.

julo99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2025, 21:08   #2
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Bezpośrednie czyszczenie wtrysków DW10F

Teoretycznie nie musisz odpinać bezpieczników, tylko musisz zrobić sobie odpowiednie "wężowisko". Wpiąć się możesz przez zasilanie filtra paliwa, tylko po zabiegu koniecznie wymień ten filtr i pamiętaj że nie każda chemia do wtryskiwaczy może być używana bezpośrednio-niektóre wymagają odpowiedniego rozcieńczenia z ON. Raczej nie gazuj przy takim zabiegu tylko obroty jałowe. Ten film z Kugą generalnie pokazuje Ci jak to zrobić, silnik ten sam, jedyna różnica to że wpięli się w wyjście z filtra paliwa. W takiej sytuacji musisz zamontować gdzieś dodatkowy filtr. Osobiście odpiąłbym jeszcze przelewki z pompy i wyłapywał powrót, ale to akurat bardziej moje widzimisię. Nie potrafię wyjaśnić dlaczego.
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2025, 02:57   #3
julo99
ford::beginner

Imię: julo
Model: Mondeo mk5 Kombi
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2018

No właśnie nie do końca wyraźnie widzę jak to jest tam wpięte. Rzeczywiście ciemny wąż z dodatkową pompą idzie do przewodu wyjściowego filtra. A ten przezroczysty z dodatkowym filtrem gdzie jest podpięty?
No i sterczy też tam taki dodatkowy zaślepiony ciemny wąż - czy łączy on wejście i wyjście filtra paliwa?
julo99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2025, 13:56   #4
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Jaka to pompka i ile ciśnienia tam potrzeba? Jakaś niskociśnieniowa wystarczy czy musi być kilka barów?
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2025, 13:57   #5
Scotty_Ford
ford::amateur

Imię: Mariusz
Silnik: 2.0 150=>180 KM
Rocznik: 2016

Kolego, w sobotę próbowałem w ten sposób wyczyścić wtryski, tylko nie trafiłem na ten wątek i nie wiedziałem, że potrzebna jest dodatkowa pompa. Generalnie przewód zasilający wpinasz w wyjście z filtra na pompę CR !!!! Koniecznie dodatkowy filterek !!!!, drugim wężem wpinasz się w powrót i wkładasz go do pojemnika, żeby był obwód zamknięty. Jeżeli chodzi o pompę w baku, to wystarczy otworzyć skrzynkę bezpieczników pod maską i wyjąć przekaźnik 42 (zasilanie pompy). U mnie nie poszło, bo wykrył brak ciśnienia i nie chciał w ogóle odpalić silnika. Jak będzie czas i pompka, to powtórzę operację. Uważaj tylko z tymi końcówkami przy rozpinaniu filtra, bo lubią się obłamywać. Powodzenia i daj znać, czy się udało
Scotty_Ford jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2025, 15:24   #6
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Co do podłączenia to zapewne przewody z baku są połączone aby pokazywało ciśnienie paliwa niskiej strony przez filtr paliwa a przewody z filtra do pompy CR są podłączone do tego małego obiegu. Tylko brakuje tego filterka małego
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2025, 13:38   #7
tomkrawiec

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017

A nie prościej zamiast tej całej zabawy z wężami dbać o wtryskiwacze regularnie ? Co 4 tys km zalać na stacji benzynowej do baku przed samym tankowaniem STP z niebieskiej butelki do czyszczenia wtryskiwaczy diesla ?? No i w miare możliwości nie tankować byle czego tylko lać Bp Diesel Ultimate, Circle-K Mles Plus Diesel czy nawet Orlden Verva Diesel. Robię tak od lat i problemów z wtryskiwaczami nie mam żadnych !
Stary 29-04-2025, 14:23   #8
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Domyślnie Bezpośrednie czyszczenie wtrysków DW10F

Pytanie w temacie padło o to jak czyścić bezpośrednio a nie o to co prościej. To też sugeruje iż stan wtrysków nie jest najlepszy i lanie czegokolwiek do baku zapewne nie przyniesie żadnego efektu, choćby to była woda święcona. Niestety na to gdzie i co zatankujesz nie masz większego wpływu, chyba że jeździsz z dodatkowym zbiornikiem w bagażniku i zaglądasz do cysterny i zbiorników na stacji w celu weryfikacji tego co tam jest. Ale nie o tym ten temat. Profilaktyka profilaktyką, jest oczywiste, że lepiej zapobiegać niż naprawiać, ale choćby co się nie robiło to wtryskiwacze prędzej czy później zwyczajnie padną. To jak prędko to nastąpi, jak pokazują przykłady, nierzadko pozostaje bez realnego wpływu użytkownika - bo jeździł, szanował, lał dodatki, a wtryski i tak padły po 150kkm. Tyle ode mnie jako tako mały offtop.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 29-04-2025 o 14:37
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2025, 15:41   #9
Scotty_Ford
ford::amateur

Imię: Mariusz
Silnik: 2.0 150=>180 KM

Zgadzam się w 100%. Nie każdy ma auto od nowości i nie wiadomo, jak było wcześniej użytkowane. Poza tym, ja też nie mam problemu z wtryskami, ale problem widać dopiero po korektach, więc zawsze można by na ten temat podyskutować...
Kolega pytał "jak", nie "czy", a że to robiłem (a bardziej próbowałem), to zawsze warto się podzielić doświadczeniami :razz:
Scotty_Ford jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2025, 16:03   #10
tomkrawiec

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Rocznik: 2017

No cóż, ja też nigdy nie miałem auta od nowości. Mondeo miało 3 lata i 54 tys nalotu gdy go kupiłem a było w stanie 5 razy gorszym niż teraz 100 tys km później. Miało problemy z odpalaniem na zimnym (niemiłosiernie trzęsło buda), trzesło silnikiem przy 1800 obrotów, itp, itd.... i co ? i wyleczylem wszystko STP dolewanym regularnie (co 4tkm) do paliwa i płukankami przy każdej wymianie oleju (co 8 tkm). Koszt środków niewielki a silnik chodzi jak szwajcarski zegarek !

Zasady postowania