![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-08-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8i benzyna
Rocznik: 2001
|
Witam, widziałem podobne tematy na forum dla mk1 i mk2 które pozostawały bez konkretnej odpowiedzi. Dla mk3 nic konkretnego tez nie znalazłem.
Jeżeli się powtórzę proszę o link do tematu. Opis problemu: --------------------------------------------------------------- Ford Mondeo 1.8 ZETECH z 2001 r. benzyna+gaz sekwencyjny. Problem polega na tym, że dojeżdżając do świateł po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają do 500, a nawet poniżej, zapala się kontrolka akumulatora (napięcia), i auto gaśnie albo obroty powracają na 1000/1200 i powoli opadają do 800/900 i jest ok. Jak stoję na jałowym i dodaje gazu i tak trzymam przez chwile na 3000/4000 to ja puszczam gaz to spadają normalnie do 900/800 tak jak powinno byc. Ale jak jadę na 3/4 biegu zatrzymując się po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają jak opisałem wyżej. Na 1/2 biegu tak się nie dzieję, obroty spadają normalnie z 2000/3000 do 800/900. Co powoduję spadanie obrotów po jeździe na wyższych biegach? Czy ktoś miał podobny problem ? Z czym to jest związane czy z samym silnikiem czy może którymś elementem (sonda, EGR, inne? ) czy może z regulacją instalacji gazowej ? Proszę o pomoc i wszelkie rady. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 09-05-2007
Model: Fusion
Silnik: 2.0 (240 KM)
Rocznik: 2014
|
Ja mam to samo.
Na benzynie i gazie. Próbowałem szukać rozwiązania tego problemu. Czyszczenie krokowca nie pomogło. Reset kompa tez nie pomogł. Może to jest związane z czujnikiem temperatury i ciśnienia w kolektorze ssącym. Pozdrawiam
|
|
|
|
#3 |
|
|
Poza tym, auto nie odpala odrazu po przekręceniu kluczyka, obroty wchodzą tak na około 900/1000 i gaśnie.
Muszę dodać gazu żeby silnik normalnie pracował. Wcześniej tak nie było. Wszysko zaczeło sie po powrocie z wakacji , Auto stało na parkingu ponad 12 dni i akumulator się rozładował. Nie wiem czy to ma związek ze spadaniem obrotów po wcisniecu sprzegła i z problemem podczas odpalania auta. Jak ktoś miał podobne problem i sobie z nimi poradził, proszę o pomoc i wszelkie rady jak rozwiać problem. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Może to awaria alternatora? Masz na myśli toczenie się do świateł czy dojazd z wciśniętym hamulcem?
Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 16-09-2010 o 14:02 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Toczenie się do świateł : zwalniam silnikiem , a jak obroty spadają wciskam sprzęgło, żeby zdjąć bieg i wtedy właśnie obroty spadają do 500 czasem zapala się kontrolka akumulatora, potem wskakują na 1000 i spokojnie opadają do 800.
------------------------------------------------------------------------- Zauważyłem ze jak jadę na 1 biegu, tak ruszam w korku albo L jedzie przede mną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to obroty tak z 2000 spadają normalnie do 800 i jest ok. Ale przy jeździe normalnie znowu te falowanie i spadanie obrotów po wciśnięciu sprzęgła. Jak akumulator był słaby to silnik mi gasł, ale teraz podładowałem prostownikiem i na razie nie gaśnie tylko te spadanie/falowanie obrotów po wciśnięciu sprzęgła. Gdzieś na innym forum wyczytałem, że ludzie wymieniają różne rzeczy takie jak np: EGR, "krokowiec", przepustnica, świece, ale nic nie pomaga bo nadal ten sam objaw pozostaje. Inna osoba wspominała o programowaniu biegu jałowego. (??!!?? jak to zrobić nie wiem). Ktoś jeszcze poradził żeby zrobić reset kompa, odpiąć akumulator na 15 min , podłączyć i odpalić silnik na benzynie i nie gazując czekać aż wentylator chłodnicy zacznie się kręcić. Potem przejechać jakieś 10 km na benzynie i dopiero jak po tym zabiegu problem nie zniknie to szukać dalej. Jak tak zrobiłem i nic. Proszę o wszelkie rady co i jak można sprawdzić żeby wykryć usterkę lub przyczynę tego problemu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Nie przypominam sobie tutaj na forum takich tematów jednak pamiętam że swego czasu miałem podobny problem w Mk1 i okazało się że odczepił się wężyk...ale jaki i od czego to już nie pamiętam. Z tym że u mnie wtedy obroty spadały czasem nawet do 0.
Ja obstawiam że coś jest w układzie elektrycznym, tudzież akumulator alternator itd. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Gdzieś na forum znalazłem wzmianke na temat falowania obrotów na biegu jałowym, radą było przeczyszczenie lub wymiana silniczka krokowego, który odpowiada za wolne obroty.
Jak myślice czy to może poskutkować ? Jak tak czy ktos z was robił taka operacje ? Może jakieś porady, instrukcje z foto jak to zrobić. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 25-03-2010
Model: MONDEO MK3
Silnik: 1.8 125PS
Rocznik: 2002
|
Mam podobny problem. Czyściłem przepustnice, silniczek krokowy, Zawór strojeniowy kolektora ssącego tez sprawdzałem już nie mam pomysłów, a efekty mizerne jak obroty spadały tak spadają dalej. POMOCY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Właśnie tego chcę uniknąć, wymienił bym silniczek krokowy i problem nadal by został. Przepustnice jestem w stanie sam wyczyścić.
Nie wiem jak z silniczkiem krokowym, jak go odkręcić i wyczyścić, jakieś porady. Kolejna sprawa to alternator albo akumulator. Alternator raczej/chyba mam sprawny bo ładuje mi akumulator. Gorzej z akumulatorem chyba już jest na wykończeniu. Bo jak odpalam auto z rana, to jak obroty spadają zapala się kontrolka napięcia i silnik gaśnie. Muszę podtrzymywać go na obrotach, żeby nie zgasł. I tak kilka razy, aż (taki mi się wydaje) alternator podładuje baterię i jak obroty spadają do 400/500 to lampka napięcie nie zapala się i silnik nie gaśnie. Ale obroty nadal spadają. Nie wiem czy silniczek krokowy korzysta z zasilania, czy do jego pracy potrzebne jest napięcie. Zaczyna to być bardzo uciążliwe i niebezpieczne, jak gaśnie silnik to wszystkie układy padają, wspomagania ABS itp. Proszę o wszelkie rady co i jak sprawdzić / wymienić ewentualnie jak wyczyścić. Przydadzą się nie tylko mi ale i wszystkim zainteresowanym. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-08-2009
Model: inne
Silnik: 2.5
Rocznik: 1994
|
Kolego STMARTIN, mam identyczny problem od 2 miesięcy w moim Escorcie też z silnikiem 1.8...
Teraz szykuję się już raczej do kupna nowego krokowca oryginalnego bo i żadne czyszczenie mu nie pomaga. Przynajmniej u mnie. |
|
|
|
![]() |
|
|
|