![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-02-2008
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2011
|
Odkąd zaczęły się mrozy i klapa była otwarta przez jakieś 5 minut mam problem z klapą która to samoczynnie się otwiera. Dowiedziałem się z forum że to może być zwarcie w wiązce. Nie zauważyłem przetartych kabli ale zauważyłem że jest tam woda że aż podsufitka zamokła. Czy aby się dostać do reszty kabli trzeba to zrobić przez 3 światło stopu? Usłyszałem też dziwny dźwięk dochodzący z zamka jakby się smażył w środku ale tylko jak włączę światła. Dodatkowo zamek śmierdzi spalenizną. Czy da się jakoś odłączyć ten obwód aby całkiem się nie spaliło?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Witaj. Da się wszystko ładnie rozebrać - dostęp do kabli jest po rozbebeszeniu plastikowej osłony klapy - trzyma się na bodajże 4 plastikowych pseudo śrubkach i potem to już na zatrzaskach. Wodę pewnie masz na podsufitce dlatego że jakiś księgowy z Forda uznał na ruchomym łączeniu klapy z budą zastosować twardy jak nie powiem co wężyk z plastiku, który pęka i płyn spryskujący zamiast na szybie ląduje w podsufitce i bagażniku. Trzeba kupić kawałek przewodu gumowego i złączki stożkowe i po robocie. Jako że idą tam też kable w tym gumowym połączeniu, nie sposób się domyślić że jeśli przetrze się jakiś kabel + woda = zwarcie. Jeśli chcesz to odłączyć to tak jak mówię, pod tą plastikową tapicerką klapy, lub ta wiązka zwyczajnie leci lewym słupkiem pod materiałowym boczkiem bagażnika - jeśli mnie pamięć nie myli tam też jest wtyczka. Lepiej to odłączyć i usunąć problem bo zamek się totalnie usmaży i będzie na śmietnik...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Właśnie sobie przypominam że ostatnio coś mi się chciała się tylnia szyba spryskiwac a husteczki tam włożone są nasączone płyn do spryskiwaczy
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Deszcz był wiec myślałem że uszczelka w klapie albo tym złączu nie trzymała. Chusteczkę włożyłem później.
|
|
|
|