![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartosz
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
|
Witam.
Mam fieste z 2011 roku. od jakiegoś czasu zauważyłem, że mam wyciek oleju. Na wskaźniku nie widać żeby ubywało ale robią się plamki pod autem. Sprawdziłem i zaczyna się pocić między silnikiem a skrzynią biegów. Zacząłem trochę czytać i wiem już że w skrzyni jest uszczelniacz który może już się zużył ( auto ma przejechane dopiero 51000 km). Czy ktoś jest w stanie potwierdzić mi czy faktycznie może to być wyciek z uszczelniacza czy może w tych silnikach jest jeszcze coś innego co może się zużyć i przez to ten wyciek. Jestem gotowy żeby samodzielnie to zrobić tylko chciałbym wiedzieć co ewentualnie będzie do wymiany oraz ile roboty jest z samym wyrzuceniem skrzyni z sinika. Za wszystkie rady z góry serdecznie dziękuję. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Sam zrobić?Ok jak umiesz.Trzeba zrzucić skrzynię,zdemontować sprzęgło i koło zamachwe i wymienić siemerring na wale.Podejrzane że stało się to po 51 tys.km.Pytanie jest tylko czy to olej smarujący silnik czy olej będący w skrzyni.Innej opcji nie ma a okaże się po zrzuceniu skrzyni.Możesz też skontrolować poziom oleju w skrzyni i oobserwować czy nie ubywa.Tak czy owak bez zrzucenia skrzyni się nie obejdzie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartosz
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
|
Nie jestem mechanikiem ale wymieniałem już sprzęgło w focusie mk1 1.8 TDDI. Pytanie moje czy są potrzebne jakieś specjalistyczne sprzęty i na co zwrócić uwagę przy wymianie. To jest fiesta z silnikiem 1.2 więc mam nadzieję że nie będę musiał wyjmować całego silnika żeby wyjąć skrzynię. Najlepiej jakby ktoś opisał krok po kroku lub jakaś fotorelacja chociaż domyślam się że nikt jeszcze nie bawił się w takie rzeczy przy takim samochodzie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
Silnik 1,25 jest od dawna we Fiestach montowany więc poszukaj może coś do mk6 czy mk5 znajdziesz. Zobacz na forum fiesty...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Passat
Silnik: 1.8 tsi
Rocznik: 2016
|
Jak dałeś radę w 1.8 tddi to w fiescie to będzie zabawa. Tam nie ma żadnych problemów i jest dużo łatwiej.
|
|
|
|