![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-12-2016
Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
|
Witam.
Jestem posiadaczem FF z 2006r. Ostatnio został zaślepiony zawór EGR, ponieważ był na tyle uszkodzony, że auto szarpało bez przerwy nie dało się nim jeździć. Po zaślepieniu auto jeździ, ale jest w trybie awaryjnym (kręci do 3000 tyś obrotów), dodatkowo raz na jakiś czas ( bardzo rzadko szarpnie). Moje pytanie jest takie: - czy jest możliwość pozbycia się błędu- P0405;czujnik układu recyrkulacji spalin. Po wykasowaniu błędu on powraca po kilku sekundach |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
he He - to nie tak, że zaślepisz EGRa w stanie agonalnym niczym obcięcie chorej ręki:-)
Zaslepiać trzeba za wczasu, albo chociaż przeczyścić aby działał. Tryb awaryjny masz nie przez zaślepienie,a przez źle działający/zacinający się EGR. Nie mniej jednak czasami jak zaślepisz działający jeszcze EGR może pojawić się check engine, ale bez wpływu na jazdę. Wówczas trzeba go jeszcz wyłączyć. Wszystko zależy od softu. ja np. mam taki, że mi nie wywala lapmki - fuks :-)))
|
|
|
#3 |
|
|
A jeśli zostałby zmieniony soft ? (na taki bez egr-u) ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Nie wiem.
Zagadaj do Heko albo zadzwoń do V-techu. Być może programowo jak wyłączysz to może być dead...
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Focus MK2 FL, Mondeo MK5 FL
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008, 2020
|
Zaślepiałem EGR jakieś 3 tygodnie temu, mechanior mi powiedział, że aby zaślepić EGR, to musi on działać (jak padnie to zaślepienie nic nie da), po zaślepieniu zmiana softu i szerokości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
:-) To napisałem na samym początku.
Pytanie czy jak już padł...to można go całkiem programowo wyłączyć i zapomnieć o nim? Tego nie wiem. PS. Po co zmieniałeś soft?
|
|
|
#7 | |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Focus MK2 FL, Mondeo MK5 FL
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008, 2020
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzięki za podpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na chwile obecna jeżdżę z zaslepionym egr-em który jest padnięty, dodatkowo jest on odpięty od zasilania Chyba nie pozostaje mi nic innego jak kupić nowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Mitu. ; 30-12-2016 o 09:51 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Maciek
Model: Kuga MK2 FL / Fiesta MK7
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM / 1.25 Pb 82 KM
Rocznik: 2017 / 2011
|
Kup używany - max 200 zł w znośnym stanie.
Nowy chińczyk max 400 zł. Blaszka do zaślepienia musi być z dziurką - w 1.6 i 2.0 jest czujnik przepływu spalin, który oszukujesz albo minimalnym przepływem, albo programowym wycięciem czujnika. Było kupić 1.8, który takich gadżetów nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford Kuga 2.0 TDCi 180 KM manual MK2 FL ST-Line [Mica Shadow Black] Ford Fiesta 1.25 Pb 82 KM manual MK7 pre-FL 4-d [Panther Black] był Ford Focus 1.8 TDCi 115 KM manual MK2 FL Hatchback [Panther Black] |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Ja swój tylko zaślepiłem i nic nie wyłączałem programowo - dlatego mój tam pewnie działa sobie radośnie na sucho. Tylko ja mam taki soft, że nie generuje CHECKa - nie wszyscy tak mają. PS. Ja żadnych dziurek nie robiłem. Dziurki gdzieś na forum robili w 1.9TDI.
|
|