![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: C Max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
|
![]()
Witam, posiadam Mondeo '11 1,6 ECOBOOST skrzynia manualna. W czasie jazdy tylko podczas zmiany biegów z okolicy skrzyni biegów słychać kilka stuków czasami dwa czasami więcej i najbardziej słyszalne jest podczas zmiany 1-2 2-3 i 3-4 a przy wyższych biegach znacznie ciszej stuka. Dzisiaj miałem okazję skorzystać z podnośnika i zauważyłem, że na pewno do wymiany jest prawy przegub wewnętrzny, ma wyczuwalne luzy i wyraźnie stuka podczas kręcenia kołem przód - tył. Ale zaniepokoiła mnie jeszcze jedna rzecz. Oprócz wspomnianego przegubu również słychać stukanie w skrzyni kiedy poruszam kołem przód - tył. Wydaje mi się, że jakiś luz na zębatkach być musi i nie jest tam wszystko na sztywno ale czy podczas poruszania kołem przód - tył stukanie w skrzyni jest naturalnym zjawiskiem? Może się mylę, ale właśnie podczas zmiany biegów te kilka stuków to kumulacja uszkodzonego przegubu i chyba jakiegoś łożyska w skrzyni. Proszę o porady, pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: C Max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
|
![]()