![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
Pooglądałem sobie parę filmików z tego ten chyba przekazuje najbardziej kompleksowa informację na ten temat wiec pozwolę go tu wrzucić.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Teraz czas na pytania. 1/ Gość blokuje koło zamachowe w miejscu rozrusznika, ale dodatkowo blokuje wałki rozrządu specjalnym płaskownikiem. Czy tak ma być czy blokuje sie tylko jeden z tych punktów przy wymianie rozrządu. Jezeli nie zdejmuję wałków to nie bardzo widzę sens tej blokady jak są zablokowane koło i koło zębate. 2/ Blokada w miejscu rozrusznika jest dosyć uciążliwa. Ford po przeciwnej stronie zostawił dostęp do koła zamachowego zasłonięty tylko przyklejanym kawałkiem foli na biteksie. Zastanawiam sie czy nie dało by się tam założyć tej blokady? Moze juz ktoś tego próbował? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
1. Z tego filmu wynika, że jest jak w 1.6 EB. Ja nie blokowałem wałków, zablokowałem tylko koła. Wałki trzeba blokować, jeśli coś z kołami zmiennych faz będzie robione (choćby wymiana uszczelniaczy wałków). Przy tak zdjętej pokrywie można sprawdzić luzy zaworowe i ewentualnie skorygować.
2. Wał można zablokować w dowolnym miejscu. Jeśli da się ją tam przykręcić, to może być. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Teoretycznie powinno może starczyć jak jest zablokowane na trzpieniu pod podporą półosi?
Ostatnio edytowane przez steell ; 30-06-2025 o 19:39 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
On za gruby nie jest, ale najważniejsze, że blokuje ruch tylko w stronę dokręcania śruby wału, do odkręcania się nie nada.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Też o tym pomyślałem i chyba jednak wał trzeba zablokować i tu wraca pytanie czy sie da to zrobić od tylu czy jednak trzeba w miejscu rozrusznika. Oglądałem dokładnie i teoretycznie było by to możliwe jednak trzeba by zrobić specjalną blokadę bo jest tam bardzo mało miejsca miedzy szczytem zębów a obudową. https://www.dropbox.com/scl/fi/2r3ky...=oir3p4bc&dl=0
Ostatnio edytowane przez steell ; 05-07-2025 o 11:42 |
|
|
|