![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-12-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 Benzyna 100km
Rocznik: 2006
|
Mam pytanie. Zauważyłem że śruba od mocowania kabla masy ktory idzie do kolumny zawieszenia pod maską juz jest dość skorodowana. Poza tym klema na aku gdzie jest masa troche zaczęła "sypać" białym nalotem. Ten nalot pojawia się tez na końcu kabla przymocowanego ową śrubą. Chciałbym to jakoś oczyścić ,albo może całkiem wymienić śrubę. I tu moje pytanie czy zabim bede czyścić i odkrecać śrubę to musze odlaczyc aku zeby nie bylo jakiegoś zwarcia? O czym może świadczyć ten biały nalot?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Maciek
Model: Kuga MK2 FL / Fiesta MK7
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM / 1.25 Pb 82 KM
Rocznik: 2017 / 2011
|
Lepiej odłącz akumulator, jeśli będziesz czyścił środkiem na bazie jakiejś łatwopalnej substancji typu alkohol izopropylowy.
Nalotem się nie przejmuj, po prostu wyczyść i przesmarul styki dodatkowo pastą miedziową. Nie wiem jak w benzynie, ale dieselu są jeszcze przewody masowe pod obudową filtra powietrza, które też warto przeczyścić.
Ford Kuga 2.0 TDCi 180 KM manual MK2 FL ST-Line [Mica Shadow Black] Ford Fiesta 1.25 Pb 82 KM manual MK7 pre-FL 4-d [Panther Black] był Ford Focus 1.8 TDCi 115 KM manual MK2 FL Hatchback [Panther Black] |
|
|
|