Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2017, 16:46   #1
speederer
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCI, 1.8 TDDI
Rocznik: 2002, 1999
Domyślnie Wiązka halogenów uszkodzona ?

Witam
Ostatnio ojciec wymieniał zderzak i kupił na szrocie taki który posiadał już halogeny (od razu mówię że ma foczkę przed FL ). Jako że ma wiązkę do halogenów przy zderzaku postanowił wraz ze mną owe halogeny uruchomić. Wszystko ładnie poskładane, kupiony nowy przełącznik świateł a halogenki nie działają. Z pomocą forum znalazłem który przewód od przełącznika jest do przeciwmgłowych z przodu i tutaj moje zaskoczenie. W kostce nie ma przewodu żółto-zielonego od przeciwmgłowych przednich (od tyłu jest). Upewniłem się miernikiem że tam pokazuje się napięcie po odciągnięciu pokrętła i tak też było. I tutaj nasuwa się moje pytanie. Jak dorobić przewód do tej kostki i dalej aby te halogenki zaświeciły ?(czytając forum dowiedziałem się ze focus I nie ma przekaźnika do halogenów z przodu). Czy wystarczy kupić tylko przewód i zarobić końcówki wpiąć się i tyle? czy może trzeba dokupować coś jeszcze (prosiłbym o pomoc gdzie mam się wpiąć dalej ). Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnio edytowane przez speederer ; 10-03-2017 o 16:52
speederer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2017, 18:08   #2
J@colo
ford::professional

Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
Domyślnie Odp: Wiązka halogenów

A bezpiecznik jest włożony??
J@colo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2017, 18:46   #3
waldek1221
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,8 B(125)
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał J@colo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A bezpiecznik jest włożony??
Bezpiecznik jest przed włącznikiem halogenów.
Skoro na jego wyjściu pojawia się napięcie, to bezpiecznik zapewne jest włożony.

Mam Focusa poliftowego, więc nie mogę tego sprawdzić, ale przeglądając
schemat "przedliftowca" widzę w komorze silnika przekaźnik halogenów.
Kabel zielono-żółty, o którym piszesz jest w "poliftowcach".
W "przedliftowcach" jest zielono-czarny.
Piszę to na podstawie schematów. Nie wiem jak jest w rzeczywistości.
waldek1221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2017, 18:56   #4
speederer

Generalnie wygląda to tak że z przodu auta jest normalna wiązka i tam podpięte są halogeny (żółte kostki i po 2 wychodzące z nich przewody, żółto-zielony i chyba czarny (masowy). Z przodu w kabinie jak wyciągnę włącznik świateł i zobaczę na kostkę to tam właśnie nie ma przewodu od przeciwmgłowych z przodu. Sprawdzałem to mając podłączoną kostkę do wtyczki od przełącznika świateł i miernikiem sprawdzałem na pinach 82a i 82b. No i na jednym jest napięcie po wyciągnięciu pokrętła o 1 stopień ( w tym właśnie nie ma przewodu), a na drugim stopniu zapala się przeciwmgłowe z tyłu i napięcie jest na obu pinach.

Dobra... Rozmawiałem z tatą i doszliśmy do wniosku że chyba najlepiej będzie zrobić instalację na przekaźniku (oryginalnym, wyciągniętym z puszki od dawcy zderzaka wraz z gniazdem te małe są 12v/20A więc chyba będą dobre). Kupię przewody (1mm2 wystarczą?), bezpiecznik z gniazdem ( jaki dobrać? 10A bo niby 12v, żarówki 55w czyli dajmy te 60w, x2 daje 120W, 120W/12V=10A... czy może coś pokroju 15A bo niby mamy 12v, ale alternator daje te 14.x V.), przewody + do aku wraz z bezpiecznikiem następnie do przekaźnika. Masa pod karoserię. Sterowanie przekaźnikiem podciągnę z brakującego pinu. Jeszcze 1 ważna dla mnie rzecz.. gdzie znajdę wiązkę od kostek?(chodzi o te żółte od halogenów) Gdzieś przy puszcze bezpieczników czy może trzeba będzie rozbierać nadkole? (niby jakieś kostki tam są z tego co czytałem).

Ostatnio edytowane przez speederer ; 10-03-2017 o 21:34
Stary 10-03-2017, 22:56   #5
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Z tego co czytam to brakuje Ci po prostu instalacji wewnątrz pojazdu - kabelek od włącznika pin 3 do złącza grodziowego C70 pin 39 i dalej na halogeny (masz odpowiedź skąd wychodzi wiązka na halogeny - właśnie z C70). Drugi kabel - masowy leci do masy wewnątrz komory silnika od strony pasażera, jest tam miejsce na to i jedna masa pewnie podłączona. Żeby dostać się do złącza C70, zdemontuj plastikowe nadkole i już go masz na wierzchu. Jeśli chcesz to mam taki kabelek z oryginalniej wiązki z zarobionymi końcówkami - ogólnie ciężko to dostać a ja mam akurat bo robiłem z komputerem pokładowym. Mam też sporo zdjęć tych złącz więc chętnie pomogę. Jak coś to pisz na priv.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 10-03-2017 o 23:07
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2017, 10:38   #6
speederer

Domyślnie Odp: Wiązka halogenów uszkodzona ?

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przejrzę dokładnie jak to leci i jeżeli uda się zrobić to tylko 1 kabelkiem to będę mega szczęśliwy. Dam znać co i jak. Po kabelek albo pojadę na szrot i poproszę o ucięcie końcówki albo podjadę do sklepu i popytam o końcówki.
Stary 11-03-2017, 12:38   #7
zmulim
FCP member

Ja jak montowałem haloegeny co prawda w polifcie, miałem instalację do przełącznika ale za to nie miałem przy zderzaku... Więc musiałem ciągnąć samemu nową, zrobiłem ją po "fordowsku" czyli zgodnie ze schematami i miejscami puszczenia wiązki. Na pewno leci to na jednym kabelku plusowym i drugim do masy (przewody lewej i prawej żarówki łączą się w jeden masowy i jeden plusowy). Co do końcówek to w sklepie moto na 100% ich nie dostaniesz, bo sa specyficzne, na szrocie też wątpię bo żeby wyciągnąć jeden kabelek z wtyczki to wtyczki trzeba rozbrajać bo piny wchodzą na zatrzask Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Końcówka po stronie złącza grodziowego C70 jest żeńska i ma okrągły kształt, natomiast ta od włącznika świateł też żeńska, jest kwadratowa. Mam ten kabel bo ostatnio rozbierałem wiązkę wnętrza na czynniki pierwsze. Mogę cyknąć foto i bez problemu wyślę listem bo to jest maleństwo, a kabelek jest nienaruszony i oryginalny z obiema końcówkami, czyli plug & play Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-03-2017, 18:52   #8
speederer

Ford poskładany w tygodniu dokończę te halogenki

Ostatnio edytowane przez speederer ; 11-03-2017 o 18:59
Stary 16-03-2017, 17:26   #9
speederer

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Halogenki świecą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jeszcze raz dzięki zmulim!.
Stary 16-03-2017, 20:39   #10
zmulim
FCP member

No to super! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cieszę się że mogłem pomóc. Brawo Ty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania