![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Arkadiusz
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 diesel
Rocznik: 2008
|
Witam.
Jestem mega zadowolony z mojego auta jeśli chodzi o ekonomie i niezawodność, ale uciążliwy jest dla mnie hałas (tym bardziej ze wożę małe dzieci). Szczególnie przy prędkości + 120 km/h stajesie to dokuczliwe. Staram się niwelować hałas kupując możliwie najcichsze opony, ale czy coś jeszcze można zrobić? Widziałem w necie że są firmy które to robią ale koszt 6000 zł za kompletną usługę bardzo odstrasza i nie wierze jakoś w mega super efekt takiego rozwiązania a takiej kwoty nie zaryzykuję. Czy macie jakieś sposoby, firmę która rozsądnie wyciszy samochód? Oczywiście nie spodziewam się cudów w tym temacie. Jestem w trójmiasta jakby to miało nakierować na jakąś dobra firmę. Pozdrawiam Arek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
|
Niestety dobre wyciszenie auta kosztuje sporo, ale warto. Szczególnie jeśli spędzasz w samochodzie sporo czasu i jeździsz w dłuższe trasy.
Koszty można znacznie zmniejszyć wyklejając maty samemu. Na materiałach nie ma sensu oszczędzać gdyż ich jakość bezpośrednio przekłada się na efekt końcowy. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Przeszkadza Ci dżwięk silnika, a wymieniasz opony aby był cichszy ??
Diesel, to jest taka zasada pracy która ma zapłonw cylindrach samoczynny, i musi grzmieć, a jak ktos nie chce się zachwycać pracą diesla, kupuje benzynowca, ten jest cichy, nie mówiąc już o silniku elektrycznym. Silnik diesla, jak już pojeżdzi pół miliona kilometrów, to już jest o wiele cichszy, a jak już będzie ledwo słyszalny w kabinie, to jużczas remont robić, bo w zimę już nie będzie dało się go uruchomić, z braku ciśnienia w cylindrach odpowiedniego do samoczynnego zapalenia mieszanki paliwowo powietrznej. |
|
|
|
#4 |
|
Jeżdże Toyotą :-)
![]() Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
|
Wyciszenie silnika - proponuje dolewać płyn poprawiający liczbę cetanową np. KleenFlo - nakrętkę na bak paliwa PRZED zatankowaniem. Wtedy słychać miękką pracę diesla.
Zadbaj o olej tzn Fuel Economy, np.Motul albo Valvoline, unikaj Ford Motocraft. Mniejsze tarcie w silniku lekko go wycisza. Tu urwiesz 2dB a tam 1dB = 3db czyli połowa ciszej Reszta wyciszenie kabiny, Poszukaj w necie - rozebranie kilku plastików i nałożenie mat bitumicznych nie jest trudne, we 2-3 weekendy w garażu uwiniesz się z pomocą drugich rąk i youtube. Przy odrobinie kasy więcej: podsufitka do podklejenia matami, szyby 3 wartstwowe....., marzę...
-- GrzegorzMX --Zauważyłem schyłek motoryzacji, gdyż coraz więcej samochodów zaczyna mi się podobać (nawet niektóre francuskie) Ostatnio edytowane przez Grzegorz MX ; 19-03-2017 o 20:40 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Dawid
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6
|
wyciszałem trochę swojego, piernik tak głośny i mogę podzielić się doświadczeniem. Nie wiem jak z dieslem, ale jeśli chodzi o szum z drogi to najlepiej uszczelnij drzwi, ja na uszczelki w drzwiach (ten zamszowy pasek) podocinałem sobie z pianek akustycznych takie paseczki i przykleiłem. Zredukowało to dostawanie się szumu z drogi do wnętrza auta. Drzwi w focusach przynajmniej w wersji po lifcie są bardzo kiepsko spasowane. Między krawędziami drzwi a elementami poszycia auta są bardzo duże szczeliny i tą drogą dostaje się mnóstwo hałasu do auta. Zamierzam jeszcze słupki między drzwiami podkleić, ale trzeba to też zrobić w miarę subtelnie, żeby maty nie rzucały się w oczy. Dużo dało też wyklejenie blachy, odpowiednimi matami butylowymi, za tylnymi nadkolami (te nadkola są z jakiejś włókniny i przepuszczają mnóstwo hałasu). Zdejmij je i sam się przekonasz (tam są puste przestrzenie rezonansującej blachy). Jeśli masz głośny silnik, możesz wykleić też podszybie, musisz zdjąć plastiki osłaniające to miejsce, wyjąć mechanizm wycieraczek i możesz wykleić, tylko pamiętaj używaj zawsze maty butylowej bezpośrednio na blachę a na matę butylową naklej piankę akustyczną. A ja miałem jeszcze jeden problem, wydawało mi się że mam strasznie głośny silnik i pomimo wygłuszenia wcale ciszej nie było. Okazało się, że miałem uszkodzony układ wspomagania kierownicy i pompa wspomagania strasznie wyła (jak się okazało mechanik poprzedniego właściciela źle podłączył przewody zasilania i powrotu układu wspomagania - zamienił je miejscami przy maglownicy). Usterkę naprawiłem (tanio nie było wymieniłem te przewody) ale teraz silnika prawie nie słychać jest przyjemna cisza i słychać jedynie szum z opon. pozdrawiam i nie przepłacaj na wygłuszenia, bo to nie wiele da, focusy są po prostu głośne. Lepiej zmienić auto na inne. Ostatnio jechałem scenikiem w dieslu błoga cisza, bez porównania, szumu opon nie słychać w ogóle i silnik cichutko pracuje. Jeździłem też mazdą 6, to przepaść pod względem komfortu (tam jak się zamyka drzwi to się odcina od hałasu zewnętrznego).
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Prawoimotoryzacja
Model: Focus 2 FL
Silnik: 1.6 16v 100 KM
|
Miałem przed Focusem Fl 1.6 100 KM, Focusa 2 1.6 tdci. Ten diesel był mega cichym samochodem w porównaniu do tego w benzyniaku. Nie mam zamiaru bawić się w wyciszenia, a auto po prostu idzie na sprzedaż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#7 |
|
|
FF 1.6 FL cały tył nadkola ma niewyciszone. Jest mnóstwo miejsc gdzie księgowy zarządził cięcia kosztów.
Mam FF`1.6 głosny tyl, ale to wina opon + wydechu. Silnik ogarnąłem - daję olej valvoline wg spec forda. Dużo ciszej niż na oleju od forda. Wiem, przy 140km/h niemiłorzebnie głośno szczególnie na autostradzie betonowej.
|
|
|
#8 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
a jednak!!!
rozumiem przywiązanie do Castrola.
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Jacek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
|
Trzeba by zrobić pomiary halasu i to nie wiedząc jaki jest olej na ucho to zbyt wiele zmiennych i podświadoma sugestia.
|
|
|
|