![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 15-09-2015
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 16v Benzyna/Gaz
Rocznik: 2003
|
Poszedłem z elemem do auta , poczekałem aż silnik się rozgrzeje. Włączyłem w forscanie poszczególne parametry m.in ciśnienie i temp zasysanego powietrza podawane przez map sensor.
Temperatura otoczenia 17 stopni , słoneczko świeci. Patrzę na temperaturę zasysanego powietrza , a tam 47 stopni Celsjusza to chyba nie jest normalne prawda? Map niby wymieniony , ale na używkę mam rozumieć , że jest on uwalony? Czy EGR puszcza gorące spaliny do kolektora i przez to taki cyrk się dzieje. W ciepłe dni auto w ogóle nie ma mocy! Jakbym miał pod maską 50 KM. Wiem , że mnoze tematy , ale być może natrafiłem na przyczynę takiego zachowania. Jak Wy to koledzy widzicie? Co mnie jesczee dziwi to jakieś takie niskie napięcie ładowania pokazuje 13,4 przy wyłączonych wszystkich odbiornikach i 13,4-13,5 na włączonych odbiornikach , razem z klimatyzacją Ostatnio edytowane przez Piotr194 ; 03-04-2017 o 16:48 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi 143/175KM
Rocznik: 2007
|
Ten sam temat po raz trzeci - po co ?
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
![]() Imię: RAFAŁ
Model: ST220
Silnik: 3.0
|
Cytat:
Co do ładowania to w Fordach jest zrealizowane to trochę inaczej niż w pozostałych markach. Komputer silnika steruje regulatorem napięcia ładowania akumulatora - wszystko w zależności od pobieranego obciążenia. Jeśli napięcie nie spada poniżej 12.5V to alternator jest dobry. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Czytam forum i to faktycznie nie to.
Dziwi mnie pewien fakt , zawsze podkreślam ZAWSZE , gdy wkładałem do baku nową pompę paliwa , autko działało świetnie. Co więcej działało świetnie na pb i od razu na LPG zasuwalo jak szalone. Mam wrażenie , że pompy mi siadają/słabną wtedy gdy przełączam na LPG. Może coś wtedy zaburza ich pracę i nie dają rady, a może te pompy WRC to... Oryginał używany działał tak samo jak mój oryginał który dawał 1.8 bara zamiast 3 barów. Tylko nówki zmieniały stan rzeczy. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Pojeździć trochę TYLKO na benzynie i będziesz widział czy jest różnica. Jeśli będzie to mapy masz do d.. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Mapy pokrywały się idealnie wręcz perfekcyjnie i było to samo.
Korekty pb na samym pb są potężne Pamiętam kiedyś zrobiłem tak jak mówisz , ale nic to nie dało więc otworzyłem maskę i wpialem ten bezpiecznik , trochę zaiskrzyło delikatnie. Odpalam auto i od razu pedał gazu v jakby sztywniejsze i auto jak szalone ciągnęło przez 2 km... Później znowu muł , falowanie , podnoszenie i nagle opadanie obrotów po zatrzymaniu i o Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Piotr194 ; 03-04-2017 o 22:04 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Spróbuj zrobić adaptacje, jezdzic tylko na PB i wtedy wyeliminujesz swoje wątpliwości co do zależności gazu i LPG. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Zrobiłem 300 km na pb i dalej był muł
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
W takim razie odrzuć w ogóle tą koncepcje. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Bo może jak pracuje na LPG i wtryski nie odbierają paliwa to coś rozwala pompę , może gdzieś na opor na powrocie czy cos
Bump: Czytam i czytam i ludzie twierdzą , że pompa ma ciężej pracować kiedy nie ma ujścia paliwa i pewnie to zajechalo te dwa zamienniki , oryginały oslably ale jakoś działają jescze. Mój pomysł jest taki : Jechać do gazownika żeby zamontował odcięcie pompy ( nawet manualne) Przedmuchanie całego układu paliwowego plus nowy filtr paliwa Kupienie nowej porządnej pompki Bosch , tylko czy to się z celem nie mija skoro i tak chce ją odciąć , ale może będę miał spokojniejsze sumienie a troche ponad 100 różnicy |
|
|
|