![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartek
Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 KKDA
Rocznik: 2006
|
witam.szukam odpowiedzi na temat mojego problemu już dosłownie wszędzie i nikt nie potrafi rozwiązać problemu.
Pacjent to FF2 2005rok 1.8 tdci 115km KKDA na 2 paskach rozrządu. Problem jest taki że praca silnika jest twarda i tak jak by stukały wtryski ale zacznę od początku. 3 miesiące temu wymieniałem silnik w focusie bo w poprzednim wyleciała korba bokiem więc kupiłem silnik od focusa 2009 rok KKDA na 2 paskach a nie jak do tej pory na kasecie z przebiegiem 100.000km razem z pompa raila turbosprężarka i osprzętem silnika poza wtryskami.Wtryski kupiłem używane sprawdzone na stole nie puszczają w przelew rozpylają idealnie otwierają przy 180 barach.Silnik udało się odpalić i chodził idealnie miękko aż zbyt miękko ale byłem zadowolony ale po paru godzinach działania czar prysł i już nie ma miękkiej takiej pracy tylko tak jak by stukały wtryski ale bywa tak że stuka 15min i nagle na pół godziny znów miękka praca i nagle taka stukowa. Przy przyspieszaniu jest identycznie cały czas taka praca spalania stukowego a przy hamowaniu silnikiem cisza. Dodam że spalanie w mieście przy normalnej jeździe bez korków to jest 9 litrow;/ więc masakra.... Elementy które sprawdziłem to mam nowe zaworki w pompie raila oba maja po 2,8 oma czujnik ciśnienia raila na wolnych obrotach mam 298 barów przepływomierz 6 mg na wolnych obrotach i rośnie więc działą IAT też dobre wskazania egr na wolnych obrotach 55% ale przy ostrym gazowaniu wartość jego nie wynosi zero ale około 10% więc wstawiłem blaszkę ale efektu zero. Dodam tylko że podłączając IDSa jest możliwosc sterowania EGRa i przy wysterowaniu go na 65% praca robi się znów miękka ale gdy wraca na 55% jest dalej praca stukowa. Blaszka wstawiona i nic nie daje .Czy może ktoś wie czy jest możliwe że blaszka nic nie da bo EGR steruje jakimś innym zaworem i stad brak reakcji czy być może przyczyna leży gdzieś indziej? Miałem wgrany program robiony przez Grzegorza z GCS tuning wiec nie ma mowy o babolu i na programie w momencie przyspieszania jak była praca stukowa auto kopciło na czarno bez programu tego efektu nie ma .Auto ma moc jedzie tak jak fabryka ale te spalanie i ta praca stukowa jest drażniąca dla ucha i boje się żeby znowu korba bokiem nie wyleciała. Może miał ktoś podobny przypadek chętnie wymienię się informacjami. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez barcislaw88 ; 06-05-2017 o 22:56 |
|
|
|