![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Mam problem z szumem w tym zakresie prędkości, powyżej pewnie też szumi, ale już ciszej niż silnik.
- Nie ma znaczenia, czy jest zakręt, czy nie (a tak miałem w zeszłym roku jak zmieniałem łożysko koła) - Nie ma znaczenia, czy jest wciśnięte sprzęgło, czy nie - Dziś zmieniłem opony na letnie (miałem nadzieję, że to one), ale nie pomogło. Szumi podobnie jak na zimówkach Szum nie jest głośny, ale jak się jeździ swoim samochodem, to się słyszy takie rzeczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podejrzewam, że to łożysko półosi, czy ktoś ma jakieś inne propozycje które mógłbym sprawdzić? Czy jechać z tym na gwałt do mechanika, czy nie jest to duży problem? Pytam, bo za 2 tygodnie wyjeżdżam w trasę, pewnie wyjdzie ok. 4 tys. km, nie wiem czy szukać na gwałt kogoś kto mi to wymieni, czy mogę tak jeździć i zrobić na spokojnie po powrocie. Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Dawid
Silnik: 1.6
|
a szumieć Ci nagle zaczęło, czy masz tak od czasu gdy auto kupiłeś?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Oj nie od zakupu; szumi gdzieś tak od miesiąca, może dłużej - wtedy zwróciłem na to uwagę. Na początku oczywiście bardzo cichutko, teraz trochę wyraźniej. Dopiero dziś miałem okazję sprawdzić czy to nie łożysko koła (idealny odcinek testowy, ul. Słowackiego w Gdańsku, 2 km z górki bez gazu na 4. biegu, stabilne 70km/h i stosunkowo ostre zakręty, więc do diagnozy wymarzone miejsce) i kierunek jazdy nie ma na to wpływu (głośność też się nie zmienia).
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
jedz do mechanika niech Ci sprawdzi, z pewnością jest ktoś w Twojej okolicy, kto sprawdzi zawieszenie. Zamiast się domyślać i snuć teorie, mechanik weźmie auto na podnośnik i oceni co jest nie tak. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
No właśnie rzecz w tym, że samochód był 3 tygodnie temu na przeglądzie (czyli jak już zaczęło szumieć) i mechanik niczego niepokojącego nie wykrył.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
|
Kolego mam dokładnie to samo, również słyszalny szum, natężenie dźwięku wzrasta przy skręconej kierownicy w prawo, nie ma znaczenia obciążenie silnika.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Jak przy skręcie się nasila, to może nadkole? Zobacz [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Trochę dziś przekopałem forum, ale objawy do mnie nie pasują, bo skręt nie ma znaczenia... @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - masz rację, zadzwonię do mechanika i się dopytam kiedy miałby chwilę wolną, żeby to obejrzeć. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-08-2016
Model: Focus
Silnik: 2.0 ST170
Rocznik: 2003
|
Przegląd nie wykryje szumu w kołach, bo auto za wolno jedzie na rolkach , a na przeglądzie przecież każdy chce żeby przeszło od razu, a nie zawracać głowy facetowi że coś ci szumi, bo nie podbije Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proponuję tak. Jeśli chodzi o przód, sprawa łatwiejsza, bo masz przednio napędowy. Poluzuj śruby na feldze, podnieś lewarkiem przód i ręką zakręć koło na luzie. Nasłuc*** szumów, być może to tylko klocki ocierają o tarczę. Dla pewności zdejmij zacisk, załóż koło i znowu zakręć ręką. Jak szum ustanie to już wiesz że tarcze pofalowane, albo zużyte klocki. Jak nie to poproś kogoś żeby rozpędził auto i wcisnął sprzęgło, a ty pod autem nasłuc*** gdzie szumi. Dowiesz się w ten sposób czy to ośka, czy łożysko. Generalnie zużyte łożysko, najłatwiej sprawdzić na drodze, jadąc wężykiem nasłuchiwać przy wciśniętym sprzęgle, czy się hałas nasila. Tylko że tarcze hamulcowe robią podobnie, więc wpierw wypadało by je obejrzeć. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Rocznik: 2012