![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Dawid
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125bph
Rocznik: 2007
|
Cześć,
Pacjent jak temacie, 1.8 tdci 125 koni 6 biegów. Oznaki: -lekkie chruchotanie na jałowym biegu cichnie po wciśnięciu sprzęgła -przy mocnym obciążeniu skrzyni (pedał w podłogę przy 1500RPM na 2/3/4 biegu słychać hałas z okolic skrzyni biegów (nie wycie tylko taki bardziej metaliczny wydźwięk) -przy gaszeniu auta na samym końcu mocno trzęsie autem i słychać metaliczny stukot - mechanik przy wymianie sprzęgła, przy dolewaniu spowrotem oleju do skrzyni stwierdził że było tam około 800ml za mało oleju (uzupełnił brak) Co zrobiłem do tej pory: Mechanik wcześniej już zdiagnozował sprzęgło wraz z dwumasą, założyłem konwersję na koło jednomasowe wraz z nowym wysprzęglikiem i amortyzowaną tarczą i dociskiem Mój mechanik teraz mówi że skrzynia jest trzaśnięta zgadzacie się? Bardzo proszę o pomoc już tyle wpakowałem w to auto że ręce rozkładam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez DawidUK ; 19-05-2017 o 11:36 Powód: Źle napisany temat. - Problemy to każdy ma |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-05-2011
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
|
Ciężko powiedzieć możliwe że skrzynia biegów nie wytrzymała drgań po założeniu jednomasy. Sprawdź jeszcze poduszki silnika i skrzyni biegów bo mogą dawać podobne objawy zanim przekreslisz skrzynie do końca
Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Dawid
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125bph
|
Wiesz dokładnie te same objawy miałem przez zmianą sprzęgła, co prawda hałas przy przyspieszaniu od 1500rpm był dużo większy ale praktycznie nie widze różnicy po wymianie bardzo zużytego sprzęgła z dwumasą (mechanik powiedział że dziwi się że nie pękł dwumas bo tak rozwalonego nie widział)
Pytanie czy mechanik mógł coś zepsuć ? Czy część mogłabyć wadliwa ? (pytałem użytkowników i mówili że nie mają drgań ani hałasu na tym sprzęgle co zamówiłem) Poduszki niby nie są już tak sztywne ale nie są urwane (opinia mechanika nie trzeba jeszcze wymieniać) natomiast co do skrzyni to chyba ten rzęchot czy nie wiem jak to nazwać to nie ma znaczenia przy poduszkach prawda ? Pomocy.... |
|
|
|