Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-06-2017, 23:41   #1
Anatard
ford::amateur

Model: Focus MK3 FL Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost, 150KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Bicie przy ruszaniu na skręcie

Drodzy forumowicze,

niestety nie znam sie na tyle, zeby ocenic czy tak ma byc, ale sytuacja wyglada nastepujaco. Podczas gwaltownego ruszania na skreconych kolach (generalnie to bardziej przy jednoczesnym ruszaniu i natychmiastowym skreceniu kol w prawo) zdarza sie u mnie tak jakby bicie dochodzace z zawieszenia(?). Czyli np. gwaltownie ruszam i od razu jestem na skreconych kolach w prawo (wyjazd w ulice). Dotychczas mialem pojedyncze uderzenie, czasem potrojne (raz sie zdarzylo jak naprawde gwaltownie ruszylem i od razu skret). Nie wystepuje to podczas ruszania na wprost.

Dodam, ze takie uderzenie podczas opisywanego manewru mial kolega jak z nim jechalem w dosc nowym Passacie (40k przebiegu). Moje auto ma obecnie 6k przebiegu (3 miesiace od zakupu). Czy jechac z tym do ASO, czy to po prostu naturalna reakcja zawieszenia(?) podczas takiego przeciazenia?

Pozdrawiam!

Anatard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 06:27   #2
grodzian
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 Benzyna 100km
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Bicie przy ruszaniu na skręcie

Bicie przy skręconych kołach występuje np przy padniętej koncówce drążka kierowniczego/gałki. Slyszałem od mechanika ze czasem nawet nowa potrafi się wybic jak niefartownie wjedziesz w dziurę na skreconych kołach.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
grodzian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 07:32   #3
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

przegub zewnętrzny
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 07:59   #4
Anatard

Dzieje sie to zarówno przy gwaltownym skręcie w prawo jak i w lewo. Nie przypominam sobie najechania w dziure, auto ma 3 miesiace. Czyli jechac reklamowac do ASO?
Stary 09-06-2017, 08:15   #5
Zdzich K.

Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
Rocznik: 2003

Jeżdżąc nówką, tak bym zrobił.
Zdzich K. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 08:35   #6
poik

Imię: Aleksander
Model: MK3 FL
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015

A mi się wydaje, ze to ASR (system kontroli trakcji), naprawdę głośne to jest na asfalcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
poik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 09:09   #7
Zdzich K.

Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
Rocznik: 2003

Tak naprawdę, próba oceny na odległość, to jak wróżenie z fusów i z tego względu zdanie - "jechać do ASO" jest najmniej szkodliwe a może pomóc wykluczyć dość poważne uszkodzenie.
Zdzich K. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 09:24   #8
Anatard

Wlasnie tez sie zastanawiam czy to nie zalacza sie jakis ABS z EPSem, ktory chroni mnie przed poslizgiem, zaboksowaniem czy wypadnieciem z drogi? Nie mniej jednak juz zarezerwowalem sobie w ASO termin, chociaz podejrzewam zwalenie winy na jakis system, a nawet mam ogromna nadzieje, ze to jest wlasnie to. Wole nie wierzyc, ze mam takiego pecha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak mialem te potrojne stukniecie, to bylo rytmiczne i przypominalo ABS, ale tak jak wspomnialem, nie jestem w stanie tego ocenic. Ten ASR pewnie mozna wylaczyc wiec bym jeszcze przetestowal na placu czy to sie powtorzy z wylaczonym systemem.

Ostatnio edytowane przez Anatard ; 09-06-2017 o 09:33
Stary 09-06-2017, 09:48   #9
poik

Imię: Aleksander
Model: MK3 FL
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Anatard Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wlasnie tez sie zastanawiam czy to nie zalacza sie jakis ABS z EPSem, ktory chroni mnie przed poslizgiem, zaboksowaniem czy wypadnieciem z drogi? Nie mniej jednak juz zarezerwowalem sobie w ASO termin, chociaz podejrzewam zwalenie winy na jakis system, a nawet mam ogromna nadzieje, ze to jest wlasnie to. Wole nie wierzyc, ze mam takiego pecha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak mialem te potrojne stukniecie, to bylo rytmiczne i przypominalo ABS, ale tak jak wspomnialem, nie jestem w stanie tego ocenic. Ten ASR pewnie mozna wylaczyc wiec bym jeszcze przetestowal na placu czy to sie powtorzy z wylaczonym systemem.
Daj znać! Jak ja pierwsze kilka razy slyszalem jak ten system działa to też miałem wrażenie, że coś się urwało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
poik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2017, 10:08   #10
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Wyłącz kontrolę trakcji w menu i powtórz test.
Wróć z wynikami.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania