![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krystian
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
Witam,
Silnik w moim focusie za zadne cuda nie chce osiagnac 90 stopni. Wymirnilem juz termostat (Gates) kompletny razem z czujnikiem (ten taki duzy po prawej stronie silnika). Kiedy naprawde wysoko krece silnik osiaga okolo 87 88 stopni a przy spokojnej normalnej jezdzie wacha sie miedzy 75 a 80. System odpowitrzylrm na odpalonym ogrzewaniu jak zawsze i nir widac zeby lecialy babelki. Co to jeszcze moglo by byc?? Da sie naprzyklad w jakis sposub sprawdzic sensor zalaczajacy wentylator?? Np zewrzec przewody?? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojtek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
|
W moim focusie wygląda to tak:
20170404_120722.jpg Mam tak od kiedy kupiłem, jeżdżę, spalanie w normie zadnych niepokojacych objawów. Wyczytałem że ten typ tak ma - termostat ustawiony na 82°C... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No tez widzialem ze otwiera sie przy 82 stopniach ale u mnie nie trzyma temperatury tzk jak napisalem... u Ciebie to samo??
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Chyba zlą wersję kupiliście, zdaje się że były dwie temperatury otwarcia. U mnie Gates trzyma idealne 87 stopni i nawet nie drgnie, wskazówka stoi milimetr od środkowej kreski na zegarach.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ooo no ok ale dlaczego u mnie nie chce nawet tych 82 trzymac??
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
A co z płynem, nowy i odpowiednia ilość ?
Może jednak termostat trafiony, chociaż Gatesa nie powinien być. Natomiast poniżej tej temperatury powinien się zamykać i nie pozwolić na spadek. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Trzeba kupić termostat z inna dużo wyższą temperaturą otwarcia termostatu np.95 stopni, i wtedy temperatura płynu w silniku będzie prawidłowa, ok 85 stopni.
|
|
|
|
#8 |
|
|
No plyn jest w duzej ilosci swierzy bo bardzo duzo mi wycieklo...dolalem okolo 3 litrow. Poziom oczywiscie w pozadku. No wlasnie dziwne ze sie nie zamyka a tak na prawde to wy starczy ze sciagne noge z gazu i temperatura leci naleb na szyje i zatrzymuje sie na 75 stoniach. No dobrze tylko z kad mam wziasc taki termostat? Gdy bylem u mojego zaufanego sprzedawcy czesci byl tylko jede wariant. Jeszcze zadzwonir ale podejrzanr to troche.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-10-2014
Model: Focus MKII
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2005
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Panowie mam rozwiazanie...wszystko jest w normie...w lato oczywiscie jak mamy klime to jest wlaczona...chlodnica circzy chlodzacej i od klimy sa za soba zamontowane i gdy wentylator chlodzi klime to i plyn chlodniczy...info potwierdzone przez dilera forda. Jak dla mnie temat do zamkniecia dziekuje panowie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|