Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-08-2017, 16:30   #1
hammerman
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Opinia użytkowników

Witam serdecznie. Chciałbym się poradzić innych użytkowników c max’ów. Sytuacja jest następująca:
Posiadam Forda Focusa C-Maxa. 2004 r tdci 4 lata. Nastał moment, kiedy muszę zadecydować, czy zmieniać samochód, czy wsadzić w niego trochę gotówki i jeździć „do zdechu”.
Silnik: po wymianie uszczelek, silnik robi się mokry i dalej olej nie wycieka, turbina – regenerowana w listopadzie (1500zł), w trakcie jazdy wyłącza mi się, strzelam że do wymiany jakiś czujnik. Przebieg 263tys. Z pod silnika wycieka mi paliwo. Ciężko stwierdzić jaka jest tego przyczyna. Na rozrządzie zrobione ok 75 tys, wiec powoli muszę szykować się na wymianę. Poza tym silnik jest ok. Zawieszenie – do wymiany jeden amortyzator oraz końcówka drążka. Wiem, bo dziś byłem na przeglądzie. Blacharka – rdza na drzwiach, poza tym do roboty obydwa zderzaki. Klimatyzacja działa ok, napełniona, wymieniony filtr.
Czy opłaca się robić generalny remont, jakie awarie mogą mnie czekać w najbliższym czasie. Czy lepiej sprzedać go za parę groszy i kupić coś innego.

hammerman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 16:44   #2
Przemo17101970
ford::advanced

Imię: Przemek
Model: c-max
Silnik: 1,8 benzyna/LPG
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Opinia użytkowników

Jak masz do dokładki jakieś 40/50 tyś to kup inne. Może jakiś czas pojezdzisz bez dokładania.Jak masz tylko 10 tyś to cudu się nie spodziewaj.
Przemo17101970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 16:55   #3
hammerman

w gre wchodzi zakup samochodu do 9tys
Stary 07-08-2017, 17:01   #4
Przemo17101970

Bez urazy, ale to ja nie wiem co Ty chcesz kupić do 9 tyś i nie dokładać do tego.W samochodzie za 9 tyś ścieżkę remontową zaczynasz od nowa.
Stary 07-08-2017, 17:37   #5
hammerman

czyli co, pakować kase w ten samochód?
Stary 07-08-2017, 18:18   #6
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Przede wszystkim znaleźć jakiegoś rozsądnego mechanika, który oceni stan tego auta.

Cytat:
Napisał hammerman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Silnik: po wymianie uszczelek, silnik robi się mokry i dalej olej nie wycieka
Gdzie się robi mokry? Których uszczelek? Zrób jakieś zdjęcia, żeby wiadomo było o co chodzi. Zakładam, że o uszczelkę pokrywy zaworów albo co też prawdopodobne łączenie górnej pokrywy zaworów, tej która trzyma wałki z dolną - jeśli tak to uszczelnienie tego to kupa roboty i zostaw to na czas kiedy będziesz wymieniać rozrząd.

Cytat:
Napisał hammerman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
turbina – regenerowana w listopadzie (1500zł), w trakcie jazdy wyłącza mi się
To nietypowe. Masz 109 czy 90KM? Zmienna czy stała geometria? Co rozumieć przez to, żę się wyłącza?

Cytat:
Z pod silnika wycieka mi paliwo.
To jeszcze bardziej nietypowe. Jesteś pewien, że jest to paliwo? W którym miejscu niby wycieka? Paliwo od strony silnika może wyciekać tylko z przewodów paliwowych/filtra/pompy/wtrysków bo nigdzie indziej go nie ma.

Cytat:
Przebieg 263tys.
O ile prawdziwy, to za 9tys na auto z niższym bym nie liczył (rzeczywistym, bo do zegarów wszystko można wpisać).

Cytat:
Na rozrządzie zrobione ok 75 tys, wiec powoli muszę szykować się na wymianę.
Jeżeli ostatnio był wymieniany kompletny z pompą wody, to 150kkm spokojnie można na nim przelecieć bez strachu.

Cytat:
Zawieszenie – do wymiany jeden amortyzator oraz końcówka drążka.
Chciałeś powiedzieć dwa amotryzatory (bo tego NIGDY nie powinno wymieniać się pojedynczo) i dwie końcówki - bo druga zapewne jest tylko w nieco gorszym stanie.

Cytat:
Blacharka – rdza na drzwiach, poza tym do roboty obydwa zderzaki.
Zderzak ciężko nazwać blacharką od lat 90-tych poprzedniego wieku. Drzwi pewnie taniej kupisz niepordzewiałe z innego niż te naprawisz. Gdzie rdzewieją?

Cytat:
Czy opłaca się robić generalny remont
Przecież mówisz, że silnik OK, co chcesz remontować generalnie?

Cytat:
jakie awarie mogą mnie czekać w najbliższym czasie
To do wróżbity Macieja pytanie. Każda albo żadna, zależy od Twojego "współczynnika pH".

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 18:38   #7
hammerman

to teraz powiem szczerze ze mam zagwozdkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-08-2017, 19:26   #8
Przemo17101970

Po pierwsze zacznij od dobrego mechanika który ogarnie ten samochód.Zobaczy co do wymiany na teraz a co może poczekać.Lubisz ten samochód, fajnie Ci sie nim jezdzi, to inwestuj bo serio za 9 tyś nic fajniejszego nie kupisz. A jesli go nienawidzisz, męczysz się w tym aucie to przemyśl sprawę, może jakiś golf 3, skoda czy coś w tym stylu, ale niestety też będzie do inwestowania.U mnie wymiana miesiąc temu całego zawieszenia przód: amortyzatory, odbojniki, łożyska makpersona, osłony, tuleje w wahaczach- części 500zł plus 200 robocizna.Niby dużo, ale z drugiej strony na pare lat spokój w zawieszeniu.Co do usterek, to tak naprawdę wszystko może paść, nie ma reguły, no ale w tym roczniku i tej cenie,to każde auto tak ma.Plus Cexia to taki,że jak dobrze poszukasz to ceny nowych cześci sa naprawde niskie, a używek na złomowiskach znajdziesz mase za śmieszne pieniadze jak np drzwi (na popularnej stronie aukcyjnej 50 zł i pewnie kolor można swój znaleźć )

Ostatnio edytowane przez Przemo17101970 ; 07-08-2017 o 19:31
Stary 07-08-2017, 20:59   #9
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Jakbyś się miał przesiadać na coś i to jest Twój budżet, to ZDECYDOWANIE nie idź już w Diesela.

Jest bardzo dużo silników benzynowych, które są bezproblemowe. Dość spora część z nich poddaje się "wtryskowi podtlenku LPG" bez większych oporów.
Odpadają takie klamoty jak turbo, dwumas, szyna common rail, droga pompa paliwa, drogie i wrażliwe na paliwo wtryski. Jest ciszej, zimą się szybciej nagrzewa.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 21:22   #10
hammerman

Własnie nastawiłem sie na benzyne z gazem. Niestety w tym momencie nikt mi nie kupi tego samochodu. A naprawiając go i sprzedając to lepiej zostawic i mieć dobrego diesla niz kupic w ciemno inny samochod.

Bump:

Bump: Jezeli chodzi o wycieki silnika to przesyłam zdjęcie gdzie zaznaczyłem gdzie te wycieki są
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg silnik-16-tdci-ford-c-focus-mk2-gwarancja-pulawy-88867262.jpg (78.6 KB, 43 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez hammerman ; 07-08-2017 o 21:50
Odpowiedz

Zasady postowania