![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Rafał
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCI Duratorq 136 KM
Rocznik: 2006
|
Witam wszystkich,
Wczoraj rano spotkała mnie bardzo niemiła sytuacja. Wracając z pracy (całą noc padało) natrafiłem na dość sporą kałużę, a że nie miałem już możliwości zawrócić i widząc, że inni kierowcy twardo jadą postanowiłem powoli też podjąć się tej przeprawy. Niestety pech chciał, że po przejechaniu połowy odległości mój focus zgasł i już nie chce odpalić - a kręci zupełnie normalnie. Zepchnąłem go w suche miejsce i zacząłem szukać przyczyny. Znalazłem podobny przypadek (ale silnik benzynowy) gdzie finałem okazała się wymiana silnika, bo zassał wodę i wręcz rozsadziło pół silnika - nie ukrywam, że słabo mi się zrobiło i od razu poszedłem sprawdzić jak wygląda rura dolotowa zaraz za filtrem powietrza. co się okazało to była sucha jak przysłowiowy pieprz, więc mi odrobinę ulżyło. Wpadł mi też do głowy pomysł, że może woda dostała się do skrzynki ze sterownikiem silnika i gdzieś tam zwarcie zrobiła - podczas kręcenia rozrusznikiem automatycznie wyskakuje mi komunikat o usterce układu ESP. I tu moje pytanie, czy oprócz sterownika, są jakieś czujniki bądź inne ustrojstwa, które po takiej kąpieli mogą skutecznie unieruchomić silnik? Dodam, że wody było praktycznie po progi, więc zakładam, że coś musiało się zalać. Rano jak tylko wrócę z pracy zejdę do samochodu, podepnę się do komputera i sprawdzę co mi ForScan ciekawego pokaże. Natomiast jeśli ktoś z forumowiczów miał podobne przygody, bądź spotkał się z podobnym problemem, to będę wdzięczny za wszelkie informacje, które mogą pomóc mi rozwiązać problem. Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Moze czujnik walu kolo kola zamachowego jest w najniszym punkcie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
To tez jest mozliwe, musze sprawdzic dokladnie w ktorym jest miejscu i zobaczyc jak wyglada. Zakladam, ze jesli nie bedzie podawal sygnalu to Forscan powinien mi to pokazac jako blad?
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Pokaże błąd
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dziekuje za aktywnosc, podszedlem do samochodu, wsiadlem z komputerem i zanim sie podlaczylem stwierdzilem, ze jeszcze raz sprobuje zakrecic rozrusznikiem. Ku mojemu zdziwieniu (mimo poniekad wyczerpanego akumulatora) foczka odpalila praktycznie od pierwszego strzala. Po sprawdzeniu bledow nic nowego nie pojawilo sie, takze poki co bede jezdzil (odpuszczal sobie przeprawy wodne - w koncu to nie amfibia) i bede kontrolowal zachowania auta.
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Czyli woda wyschła, sprawność układu wróciła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Na to wyglada, zobaczymy co bedzie dalej, bo jesli woda gdzies sie dostala i spowodowala taki cyrk (zakladam jakas wtyczke), to predzej czy pozniej zacznie korodowac.
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Zawsze możesz wjechać na kanał i sprawdzić czujnik wału jak sugerował kolega Krzysztof. Jeśli tam dostała się woda i spowodowała jego awarię, to powinien jeszcze być wilgotny wewnątrz wtyczki.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Postaram sie to wykonac jak najszybciej, choc prawdopodobnie bedzie to dopiero na weekend, gdyz obecnie nie mam dostepu do kanalu
|
|
|
|
|
#10 |
|