![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Focus MK III
Silnik: tdci
Rocznik: 2012
|
Witajcie,
Auto to Ford Focus III 1.6 TDci 105 - econetic. Zauwazylem cos takiego na trubinie pytanie czy to juz powod do niepokoju. Wyglada jak nagar, po wytarciu czesciowo szmatą jest czarne oleiste. Nie odczuwam braku mocy, kopcenia takze nie zauwazylem. Pytanie drugiego rzędu - przebieg 156kk, - zalecenia są 10 lat lub 180kk. Wymienić już rozrząd czy odczekać jeszcze, auto w programie FORD 12 ( z jakąś tam gwarancją ), defacto to ten sam silnik co w C4 etc - PSA. Rozrząd to PSA jest tańszy niż do Forda? Proszę o Wasze opinie i zdanie na te 2 pytania. Dzięki z góry |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020
|
Rozrząd co 140 Tyś. km w 1,6tdci po 2011r.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
Co do rozrządu to mi tez tyle powiedzieli. I nie ma tutaj reguły. Trzeba każdy vin dopytać w serwisie.
Co do okopcenia to widziałem przed zakupem auta wiele egzemplarzy tak wyglądających lub gorzej. U mnie jest coś podobnego, może nie tak bardzo oleiste ale jest okopcone od dołu.
|
|
|
#4 |
|
|
Wg ETIS (?) zalecana wymiana przy 180kk zanosi sie zatem zeby juz wymieniac skoro po 2011 do 140, tak czy siak trzeba to zrobic bardziej chodzi mi o termim, w ASO mowili ze jest jescze czas do "180" ogólnie to rozmowa z nimi to jak płacenie za sex, placisz a lipne to bo nie zalezy im xD sęk w tym ze pytasz a oni nie chca mówić albo łaska pańska ze cokolwiek powiedza.
Co do wygladu turbo - nie widze objawow niepokojacych procz tego na zdjeciu. Raczej nie powinno miec to miejsca przy turbinie. maciej_b - jak dlugo jezdzisz ECOnetic'iem ? Jakies wrazenia ? gdyby cos to PW ? Dzieki za opinie |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Auto mam od grudnia 2016. Za sobą 14000 km. Przesiadłem się z 1.8 tddi więc różnica jest znacząca. Ogólnie jestem zadowolony, silnik jak najbardziej ok, chociaż przy pełnym obciążeniu, z boxem na dachu, przy prędkościach autostradowych czyli 6 biegi ok 120-130 km/h można było mieć czasami wrażenie, że brakuje trochę mocy - jednak przy ostatecznej redukcji do 5 nie było mowy o niedostatkach mocy. Ciągnie dobrze. Spalanie przy jeździe na "co dzień" ok 5 l (odcinki 2x25 km). Na autostradzie w warunkach j/w w okolicach 5,8-6 l. A o wynik na poziomie 4,5 l też nie trudno...
Dobrze wyciszony, silnik cichy (chociaż lubiący mieć nierówną pracę na jałowo), żwawy. Prowadzenie jest na podobnym z mk1, wysokim poziomie. Jak to znajomy mi powiedział "auto ma prezencję", dodatkowe sprawy typu obsługa telefonu (czyli sync lub BT/VC), podłokietnik, kierownica wielofunkcyjna, czujnik deszczu/zmierzchu, automatyczne światła niby bajery ale mi osobiście bardzo pasują, sprawy typu start/stop (co w econeticu jest obligatoryjne) może nie koniecznie jest pożądanym bajerem ale jest i korzystam z tego, puki co bez awarii (chociaż jak nie wyłącza silnika to mam sygnał, że aku słabnie /bardzo sporadycznie/ - to takie małe skrzywienie). Mam klimatyzację manualną niby nic nadzwyczajnego ale po zmianie z mk1 zwróciłem uwagę, że działa ona wg swojego rytmu (jednak nie jest to upierdliwe i da radę opanować). Jestem zmuszony do wydania jednej negatywnej opinii. W porównaniu do MK1 jest mniej miejsca. MK3 jest bardziej nadmuchany. Nie posiadam systemu monitoringu martwego pola, czytania znaków, asystenta pasa ruchu tego mi nie szkoda - wychodzę z założenia że nie można mieć wszystkiego. Brakuje mi jedynie ogrzewanej przedniej szyby...
Był Focus MK1 1.8 TDDi 90 KM, przyszedł czas na zmiany i jest Focus MK3 1.6 TDCi 105KM. Ostatnio edytowane przez maciej_b ; 29-08-2017 o 11:08 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
WOW - tak czy owak. U mnie wersja to Titatnium, napisze czego nie posiadam bo nie ma systemu w lusterkach TIS - ostrzegawczego. Nie ma asystenta parkowania, czujników przód oraz w/w czytania znaków. Auto bardzo miłe, silniczek bajka jak dla mnie, zawieszenie kapitalne, całość 5+ jedzie tam gdzie chce, spalanie? Nie osięgnęło nigdy póki co 6l/100 - zwykle 5.1 -5.4 max, najmniej to 4.1/100 przy spokojnej jezdzie do 90km/h w trasie 3 osoby + klima 50% bez szczególnego trybu -ECO.
Zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni - doradzisz coś? Mam złe doświadczenia z wcześniejszego auta Opel AH. Wg ASO - nie wymienia sie - to po co jest olej w dostępnosci oraz czy olej sie nie zuzywa?Przeciez tak, wiec czy wymieniac? Potrzeba ok 3 litrów, cena jest tęga za OE ok 90- 1L op. Auto docenia żona i córką, wszyscy na wielki plus, osiągnięcie zasięgu po zatankowaniu 1100km nie jest problemem, jeździ się bardzo przyjemnie, nie jest to rakieta 2.0 tdci 140 ale swoje tez potrafi tylko troszke wiecej czasu potrzeba aby się rozpędzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Widzisz nie wspomniałem o asystencie parkowania - też bajer ale w kluczowych momentach korzystam.
Co do oleju w skrzyni... tak jak piszesz zużywa się. Jak wymienisz to będzie miał przynajmniej spokojną głowę że jest ok. W poprzednim zmieniłem, przy ok 240k km olej był czarny i smolisty, po wymianie skrzynia lepiej pracowała - to co przemawiało za wymianą to to że wiedziałem, że poprzedni właściciel zmieniał olej i nalał nie taki jak trzeba. Jednak czy masz jakieś objawy ze strony skrzyni, wiesz jak to jest nadgorliwość gorsza od faszyzmu... Jaki masz przebieg? PS Zaktualizuj awatar...
|
|
|
#8 |
|
|
Auto pochodzi z rynku BE - sprowadzone przez ASO FORD Krakow. Tu tez kupilem, aktualnie 156kk(przy zakupie 03.2017 - 140kk), skrzynia nie daje żadnych objawów uszkodzenia etc, ku wymianie skłaniam się ze względu na naturalne zużycie oleju (przepracowanie ilości h/lat?), nie chce też być właśnie nadgorliwym ale lepiej zapobiegać niż leczyć, nie chciałbym przedobrzyć jak to się potocznie mówi. A pytam bowiem planuje wymienić rozrząd + filtr oleju+olej i robić to w ASO, auto objęte gwarancją FORD 12.
Konto- awatar etc - postaram się wieczorem ogarnąć, aktualnie w pracy ciężko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. |
|
|
|