![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Patryk
Model: Mondeo MK5 titanium
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2018
|
witam czeka mnie wymiana silnika teraz mam wersję tddi 85 km 2005r i tu pytanie czy da się bez problemu wstawić tddi 115 km z mondeo czy lepiej szukać 90 km z mondeo ?
zaznaczam że chcę przełożyć silnik z całym osprzętem wtryski i pompa, czy turbo tez? Ostatnio edytowane przez patrolk ; 25-09-2017 o 23:13 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jest kilka problemów do pokonania.
Mondeo tddi 115KM ma pompę VP44, 90KM ma pompę VP30 taką jak Transity TDDI (dodatkowo te pompy mają inny rozrząd, różniący się szerokością). Potrzebny więc byłby PCM od Mondeo w Transicie - pytanie co z wiązką, czy pasuje. Ja nie wiem. Masz też problem z immo - trzeba przy przełożeniu PCM z immo przełożyć pastylki transpondera w kluczyku lub przeprogramować immo IDS-em. Turbina też jest inna, trudno powiedzieć na ile inna i czy jej charakterystyka jest tak odmienna od turbiny Transita, że trzeba ją przełożyć. Najprościej byłoby wrzucić dowolny silnik od Transita 2,0 tddi lub od Mondeo 90KM zachowując starą pompę (nie zajmujesz się immo) lub przekładając z pompą VP30 i bawiąc się z immo (bo już jest inny sterownik na pompie). Wtedy nadal nie dotykasz PCM, co zawsze - jak wynika z praktyki - prowadzi do dużych kłopotów. I turbinę możesz zostawić starą lub dać nową. A podwyższyć moc zawsze możesz programem - jeżeli ci tego brakuje. Zajrzyj do [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] post#47
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-09-2017 o 10:09 |
|
|
|