![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-04-2010
Model: FIESTA MK8 TDCI
Silnik: 1.5
Rocznik: 2018
|
Witam miał już ktoś podobny problem we fieście mk8? Podczas jazdy na klimie pod nogami pasażera jest kałuża. Nie zwróciłem uwagi wcześniej ale ostatnio były upały bez deszczu więc raczej ma to związek z klimą.
Ostatnio edytowane przez arturek ; 05-10-2025 o 21:05 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
Każdy wymiennik klimy ma odprowadzenie skroplin. Czy to domowy, czy w aucie, czy nawet dziurka na tylnej ściance lodówki.
W części fordów z bloku nagrzewnicy idzie rurka w prawo, w kierunku pasażera, a potem w dół pod auto. Coś w tym stylu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ale we Fieście 8 jest chyba inaczej - na samym dole, na samym środku nagrzewnicy jest odpływ i piankowa gruba, czarna uszczelka. W załączeniu fotka podkradziona z aukcji. Tak czy siak, musisz interweniować. Jak stoi tam woda, to zaraz będzie śmierdzieć. Fotel na max do tyłu, dywaniki precz i zdejmujesz: - plastikowy panel tunelu (pod zaślepką jest śruba torx, a potem wyszarpujesz go do przodu - osłonkę bezpieczników nad nogami (nie zgubić plastikowych szybko nakrętek) (czyli tak, jakbyś wymieniał filtr kabinowy). Następnie od przodu odginasz całą wykładzinę. Zobaczysz styropianowe wygłuszenia. Macaj czy mokro i zostaw do wyschnięcia. Porozkładaj szary papier i odpal klimę do obserwacji (ciemnieje gdy dostanie wody). Edit: a może jakiś mechanik śmieszek Ci to zatkał od spodu? Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 11-07-2025 o 12:37 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-04-2024
Model: Fiesta
Silnik: 1.5 TDCI
|
Mam ten sam problem - zbiera się woda od strony kierowcy, natomiast po jeździe nie ma jej pod autem. Wnioskuję, że zapchał się odpływ klimatyzacji.
Jak zdjąłem plastikowe boczki po obu stronach kolumny to wszędzie mokro, filtr kabinowy w połowie mokry. Moje pytanie, czy mogę jakoś spróbować przepchać odpływ od strony filtra kabinowego? W tym momencie nie mam dostępu do rurki odpływowej od dołu. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
Bierzesz portal aukcyjny i szukasz nagrzewnicy do Fiesta mk8. Na fotkach ładnie widać gdzie gmerać drutem po wyjęciu filtra kabinowego.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-04-2010
Model: FIESTA MK8 TDCI
Silnik: 1.5
|
Dzięki za rady spróbuję to ogarnąć bo auto było już u dwóch mechesów , mówili że zrobione a efektu nie ma . Ja im tam nie wierzę za bardzo wolę sam to sprawdzić.
|
|
|
|