![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
Cześć.
Występuje problem z tyłu, iż tarcza hamulcowa ma ok 10 mm "niepracujący zardzewiały pasek na całym zewnętrznym obwodzie", problem występuje na obydwu tarczach. Rozebrałem wczoraj zaciski i nie są zapieczone, tłoczek oraz prowadnice w b. dobrym stanie, bez luzów. Sprawdziłem stan klocka - klocek dopasował się do kształtu tarczy - tzn. tam gdzie jest ruda - klocka jest mniej, tam gdzie jest część świecąca tarczy klocka jest więcej (klocek się wyżłobił na tej twardej korozji powierzchniowej). Pytanie co teraz robić? 1. Przeszlifować tarcze szczotą drucianą i włożyć nowe klocki? 2. Oddać tarcze do toczenia i założyć nowe klocki 3. Założyć nowe tarcze i klocki. 4. Mam coś nie tak z zaciskiem o czym nie mam pojęcia. Dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: marek
Model: FOCUS C-MAX GHIA
Silnik: 2.0 duratec He 145 kucy
Rocznik: 2004
|
Tarcze z klockami nie kosztują majątku. Ja bym zastosował ad.3, ad.1 kiedyś robiłem w moim starym focusie i nie bardzo się sprawdziło, ad.2 jak reszta tarczy nie jest zużyta i trzyma norme to można spróbować.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jarek
Model: Focus II
Silnik: 1.6 TDCI 90km
Rocznik: 2006
|
Miałem podobnie u siebie. Przed przeglądem pojechał na diagnostykę sprawdzić auto bo już zawieszenie stukało. Okazało się że tuleje wahaczy do wymiany. Przy okazji sprawdziłem hamulce i lewy tylni słabszy. Po oględzinach tak jak u Ciebie klocek nie hamował całą powierzchnią, tarcza częściowo zardzewiała. Postanowiłem wymienić tarcze i klocki ( komplet TRW 250 zeta ) . Podczas zmiany dokładnie wyczyściłem cały zacisk i bardzo delikatnie przesmarowałem smarem miedzianym prowadnice, nałożyłem też troszkę pasty na tłoczki. Podczas przeglądu hamulce już działały prawidłowo i hamowały równo.
|
|
|
|