![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2005
|
Witam
Wiem, że jest już pełno takich tematów ale żadne rozwiązanie w nich nie było trafne u mnie. Samochód focus mk2 2005. Silnik 2.0 145 koni duratec z instalacją prins. Na zimnym silniku skaczą obroty. Gdy wciskam od razu pedał gazu to wskazówka leci sama do 3 tyś obrotów i trzyma parę sekund. A na biegu jałowym skaczę od 1100 do 1200 obrotów. Gdy gaszę silnik można jechać i obroty już tak nie skaczą. Czasami gdy się zatrzymam wskazówka leci do około 700 obrotów albo i niżej i tak skaczę i wtedy albo się ustabilizuje albo silnik zgaśnie. Po około 2 minutach przyczyna ustępuje. Gdy przed odpaleniem przekręcam stacyjkę dwa razy i wtedy odpalam to jest lepiej i już po dodaniu gazu silnik nie wskakuje na 3 tyś. obrotów. A więc: Mój model nie mam filtra paliwa ani przepływomierza. Filtr powietrza jest nowy. Przepustnica wyczyszczona i jest dobra. W komputerze nie ma żadnych błędów. Mechanik rozłożył ręce. Jakieś propozycje ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2005
|
Doczytałem się, że to może być jeszcze awaria cewki zapłonowej, egr albo zawór ograniczający ciśnienie 1S7G 9J559 BA. Uważacie, że to może być jedno z tych rzeczy ?
|
|
|
|