![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Fussion
Silnik: Diesel
Rocznik: 2009
|
Fusion 2009 r. 1.4 TDCi, wersja bez alarmu, elektrycznych szyb, lusterek
Problem - wysoki prąd jałowy 145mA (po godzinie pomiaru. oraz powolny spadek z wartości początkowej ok. 900mA do 145mA ok. 1h skutek: rozładowywanie akumulatora oraz niszczenie (w obecnej chwili to już mój 3 akumulator kupiony na wiosnę tego roku. Wcześniej padały co 3-4 lata więc zwalałem na pecha wadliwych aku, ale po kilku miesiącach? Auto postało nieruszane 10 dnie i już nie odpaliło. Próbowałem porad z wcześniejszych postów - tj. pomiar przy jednoczesnym wyciąganiu kolejnych bezpieczników i tu właśnie pojawił się problem: ostatnie 85 mA spada w momencie wyłączenia 2 bezpieczników - blokowania drzwi oraz kirunkowskazów+awaryjnych. Wyjęcie tylko jednego z tych bezpieczników nie powoduje spadku pobieranego prądu. Poza tym ewentualna wartość 60mA wydaje się i tak za duża... Dodatkowo bardzo powoli następuje spadek pobieranego prądu: początkowo 900mA po ok. 10 minutach gaśnie podświetlenie liczników spadek prądu o ok. 50 mA po następnych 20 minutach spadek o ok. 500mA - najprawdopodobniej dezaktywacja radia... po kolejnym czasie spadek do ok. 200mA a po ok. 1h od zamknięcia drzwi spada do 145mA z pomiarem wytrzymałem1.5h i już więcej prąd nie poleciał. Ale przy takiej charakterystyce prądowo - czasowej i wysokim prądzie jałowym -to akumulator długo nie ma szans pożyć - wystarczy kilka razy auto zostawić na 2 tygodnie nieruszane i akumulator do śmieci Ma ktoś z Was jakiś pomysł? dziękuję z góry., |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Alternator do naprawy.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
ale czy niesprawny alternator powodowałby takie prądy upływu? czy tylko niedoładowywanie aku?
Napięcie ładowania patrzyłem to było 14.4V, prądu ładowania nie sprawdzałem, bo nie wiem jakie są prądy a miernik mam do 10A |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
A jak bierze prąd z aku?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Sprawdziłem - odpiąłem alternator - 0 efektu - prąd utrzymywał się na tym samym poziomie 145mA
Udało mi się sprawdzić więcej - wyłączyłem stacyjkę, zamknąłem drzwi, poczekał aż się ustabilizuje do 145mA i zacząłem wtyczkami pod maską bawić się - odpinać - odpiąłem złącze jakiegoś czujnika (jeszcze nie sprawdziłem co to) znajdującego się na rurze doprowadzającej powietrze do silnika (tuż za komorą filtra powietrza) i prąd spadł o 40mA. (sprawdziłem to przepływomierz - tylko poco aktywny układ po 40 minutach od wyąłczenia stacyjki? a prąd żre...) to mi podpowiedziało że to układ silnika jest odpowiedzialny za tak wysoki pobór prądu. Włazłem więc do auta przez okno (by nie otwierać drzwi i nie czekać do ponownej stabilizacji prądu) i wypiołęm bezpiecznik od: 1. Układu sterowania pracą silnika lub moduł elektroniczny 2. układ sterowania pracą silnika (Diesel) lub katalizator. i prąd spadł do prawie 0 (błąd zakresu pomiarowego - nie miałem już ręki by zrzucić zakres z 10A na 200mA...) Teraz pytanie za co dokładnie te 2 bezpieczniki odpowiadają i jakie czujniki obsługują, które z nich powinny być aktywne po zamknięciu auta, a które z nich powinny być wstanie czuwania? - wie ktoś może??? Ostatnio edytowane przez reptun ; 19-10-2017 o 22:35 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Znowu pogrzebałem, odpiąłem podłaczenie komputera - 3 gniazda - prąd spadł do 0. jakie czujniki mogą być aktywne i podłączone do komputera i powodować mogą taki pobór prądu.
Na razie auto parkuje i rozłączany jest akumulator, ale to nie jest rozwiązanie docelowe.... może ktoś coś podpowiedzieć? |
|
|
|